Silvia Kakembo är student på Handelshögskolan i Stockholm. Foto: SVT

Handelsstudenten: ”Jag hoppas att det är en generationsfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Silvia Kakembo är student på Handelshögskolan i Stockholm. Att sitta i en styrelse för ett stort börsbolag är ett tänkbart mål för henne liksom för många andra Handelsstudenter. Hon tycker att det är ett problem att toppbolagens styrelser inte speglar samhället i övrigt.

– Det är klart att man kan bli förbannad och upprörd. Samtidigt är man ganska van, det är ju så här Sverige ser ut så det är väl bara bra att man kan kartlägga det, säger Silvia Kakembo.

Hon hoppas att den dåliga representationen är en generationsfråga, att de som sitter i valberedningar i toppbolagens styrelser har växt upp och tagit del av en annat Sverige än de som är födda på 1980- och 1990-talet och som går på Handels i dag.

Enligt SVT:s kartläggning råder stor brist på etnisk mångfald i toppbolagens styrelser. Endast 11 av 90 ledamöter har utomeuropeiskt ursprung.

Silvia tycker att det är bra att SVT gjort granskningen av toppbolagens styrelser.

– Det är ett problem för att man upplever att om de här företagen inte har en genomtänkt mångfaldsstrategi så tänker jag att, okej, det kanske kommer att bli jobbigt på den här arbetsplatsen.

Är det här utmaningar som du möter dagligen?

– Jag och alla andra, och vi är ganska många som inte ser ut som alla andra ser ut. Folk tillskriver en egenskaper som man inte har, negativa egenskaper.

De flesta bolag säger att det är viktigt med mångfald och att man vill få in mångfald i styrelsen.

– Man kan vilja på olika nivåer. Man kan säga att man vill och så kan man se till att det verkligen händer. Och där går väl en gräns för många av de företagen som finns med i er kartläggning.

Detta är en omarbetad version av texten. Läs ansvarig utgivares text om detta här.

I en tidigare version framgick inte heller att Silvia Kakembo arbetar deltid på Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brist på mångfald hos toppbolagen

Mer i ämnet