Camilla Björkbom, Djurens rätt: ”Jag tror svenska konsumenter känner sig lurade”

Uppdaterad
Publicerad

En oacceptabel metod där grisar kämpar för sina liv för att det är mest gynnsamt ekonomiskt för köttföretagen eller den bästa tillgängliga metoden där grisarna känner trygghet tillsammans när de sövs ned.

Åsikterna gick isär när Djurens rätt och Svenska köttföretagen i Aktuellt 21 debatterade slaktmetoder.

På bilder som SVT tagit del av syns grisar som skriker högt när de i grupper om fyra hissas ned i ett schakt där koldioxidgasen utgör 90 procent av luften. Det är bilder från SLU, som uppges komma från ett ekologiskt slakteri.

”Helt oacceptabelt”

– Det är helt oacceptabelt att grisar kämpar för sitt liv innan de slaktas, säger Camilla Björkbom, Djurens rätt, och citerar forskning som visar att det kan ta upp till en minut för grisar att bli medvetslösa innan de slutar uppleva dödsångest.

Men Sara Hoff från Svenska köttföretagen menar att klippen som visas är från 2012, och att det tar högst 15 sekunder för grisar att nå medvetslöshet. Dessutom menar hon att grisar är flockdjur och trivs bäst genom att gasas till medvetslöshet tillsammans.

– Grisar är flockdjur, och de känner en trygghet med varandra. Därför är denna metod bäst för dem, säger hon.

”I framkant med djuromsorgen”

Hoff menar att man tar stort ansvar i branschen och säger att man de senaste åren investerat 160 miljoner för att ”ligga i framkant med djuromsorgen”.

Då reagerar Camilla Björkbom och antyder att man inte är ärlig mot konsumenterna från köttindustrins håll.

– När jag hör dig prata om djuromsorg tror jag det är långt ifrån vad svenska konsumenter tänker sig när de tänker på djuromsorg. Jag tror svenska konsumenter känner sig lurade, säger Björkbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.