Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Liberalernas partisekreterare om avhoppen Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Maria Arnholm (L): ”Jag tycker att det är väldigt beklagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm vädjar till Emma Carlsson Löfdahl att hon ställer sin plats i riksdagen till förfogande.
– Jag tycker att det är väldigt beklagligt att hon inte väljer att lämna sin riksdagsplats som en konsekvens av det som har hänt, säger Maria Arnholm till SVT Nyheter

Efter avslöjandet om att Liberalernas riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl tagit emot bostadsersättning från riksdagen för en lägenhet hon hyrt i andra hand av sin man vill partiledningen att hon lämnar sin riksdagsplats med omedelbar verkan.

– Vi kan vädja till Emma att hon tar konsekvenserna av det som har hänt och lämnar sin riksdagsplats så att någon annan liberal från Jönköpings län får lov att jobba i riksdagen, säger Maria Arnholm.

”Fegt parti”

Emma Carlsson Löfdahl uttrycker missnöje över hur partiledningen har hanterat avslöjandet och kallar partiet för fegt. På måndagsmorgonen skrev hon på sin Facebooksida att hon lämnar partiet men vill invänta åklagarens utredning innan hon tar beslut angående sin riksdagsplats.

”Maria Arnholm och Jan Björklund har varit tydliga i media med att jag inte är önskvärd i riksdagsgruppen. Därför kommer jag omedelbart att lämna platsen i gruppen och mitt medlemskap i partiet”, skriver Carlsson Löfdahl.

”Vi har varit tydliga från början”

Hon fortsätter:

”Men jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga av ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar”.

Carlsson Löfdahl anser att partiledningen inte varit stöttande. Hur ser du på det?

– Vi var tydliga mot Emma från allra första början att hon var tvungen att lägga alla korten på bordet, sedan uppmanade vi henne att avgå, säger Arnholm.

L: Wikström erbjöds att lämna styrelseuppdragen

Även EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) kritiserar det egna partiet och har kallat hennes petning från Liberalernas kandidatlista inför EU-valet för ”ryggradslöst”. Detta efter senaste tidens kritik mot Wikströms uppdrag och inkomster vid sidan av politiken.

Är ni fega och offer för ett mediedrev?

– Nej vi är inte fega och vi tar vårt förtroende för våra företrädare på största allvar, därför erbjöd vi och vädjade till Cecilia Wikström att lämna de uppdrag som kunde hota förtroendet, säger Arnholm.

Ligger det inte något i kritiken från Wikström?

– Jag vill gärna framhålla att vi har varit senfärdiga när det gäller Cecilia Wikströms dubbla uppdrag. Vi borde tidigare ha gått in och tittat på det och låtit Cecilia välja mellan listan eller hennes uppdrag i styrelserna, långt tidigare i processen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

L-ledamotens hyresersättning

Mer i ämnet