”Jag tycker det har blivit jättemycket sämre”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har hittills fått ett stort antal mejl från personer som berättar att de inte fått sin medicin när de försökt hämta ut den. Anders Arhammar i Solna är en av dem. Han gick senast idag runt till tre olika apotek innan han fick tag på sin receptbelagda medicin Lanzoprazol, en medicin mot halsbränna och magsår.

-Tillgången har försämrats. Förr fick jag alltid mina mediciner. Men efter avregleringen har jag svårare att få ut min medicin.

Vad tycker du om det?

-Jag tycker det är skit. Jag tycker det har blivit jättemycket sämre. De påstår att tillgången är lika stor, men medicinen finns inte.

Apoteken erbjuder medicinen inom 24 timmar om den inte finns i butiken, det är väl bra?

-Min medicin finns sällan direkt. De får alltid beställa den. De säger ”den kommer i morgon”. Men det har hänt flera gånger att jag gått dit och de inte haft den, antingen på grund av att den inte kommit eller för att lagret tagit slut. Igen!

När det gäller tillgången på medicin menar strategen Henrik Ehrenberg på Sveriges Apoteksförening att ett stort ansvar ligger hos läkemedelsbolagen.

– När och hur den levereras bestämmer läkemedelsföretagen. Vi på apoteken har ingen möjlighet att påverka leveranstider eller lagerhållning. Apoteken gör sitt yttersta för att logistiken ska fungera så bra det går.

Apotekens egna lagerhållning kan väl apoteken påverka?

– Ja, det kan vi. Men när det gäller 24-timmarsregeln kan vi inte göra något om leverantören inte kan skicka medicinen.

Fungerar apoteken som de ska? Märker du någon skillnad efter avregleringen? Mejla marlene.dahlin@svt.se och berätta!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter