”Stefan Löfven vill bli statsminister. Det här är priset.” sa Liberalernas partiledare Jan Björklund i Aktuellt. Foto: SVT

Björklund: Jag menar allvar – vill hitta en lösning i mittfältet

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger i SVT:s Aktuellt att han menar allvar med att hans parti kan släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.

– Vi har två ytterkantspartier i riksdagen. Jag vill undvika att ge dem makt och inflytande, jag vill hitta en lösning i mittfältet, säger han.

Därmed avfärdar Jan Björklund frågan om hans utspel i dag bara skulle vara ett sätt att tvinga Löfven att säga nej till att bli statsminister, för att sedan kunna släppa fram Ulf Kristersson i stället.

– De senaste fyra åren har Vänsterpartiet haft inflytande och makt, blir det en högerregering får Sverigedemokraterna makt. Det vill jag undvika, säger Jan Björklund och tillägger att om det ska bli en lösning i mittfältet måste Stefan Löfven göra en ”jättehögersväng”.

– Och det blir jobbigt, så klart.

”Det här är priset”

Men är det realistiskt att tro att Stefan Löfven vill driva en borgerlig politik?

– Det vill han absolut inte, han vill vara statsminister och det här är priset. Vänsterpartiet har i fyra års tid haft inflytande över varje budget, det får de inte om S samarbetar med oss. Då är Sjöstedt helt avkopplad i fyra år framåt. Däremot måste han släppa fram den här socialdemokratiska regeringen. Det kan inte bildas någon regering som inte kräver ett framsläppande från något av ytterkantspartierna.

Annie Lööf var väldigt ultimativ i sina krav i går – är du lika ultimativ eller finns det något i era krav som är förhandlingsbart?

– Det är klart, men det är dålig förhandlingstaktik – risken är att Stefan Löfven tittar på den här sändningen och ser vad jag tänker ge mig på och inte och det tänker jag inte bjuda honom på. Jag döljer mina kort lite mer. Exakt vad som är förhandlingsbart tänker jag inte berätta här, säger Jan Björklund i Aktuellt.

”Kommer att kosta ordentligt”

Men måste ni inte vara lite mer tillmötesgående i era krav om det här ska lyckas?

– Samtalen har ju inte ens börjat. Det finns ett antal krav och jag tror att S förstår att det här kommer att kosta ordentligt. Men man måste vara öppen för samtal, annars är det inte seriöst, svarar Björklund.

Liberalerna är splittrade i den här frågan och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson säger att partiet riskerar att åka ur riksdagen om det släpper fram Löfven som statsminister.

– Det tror jag inte alls. Det skulle vara riktigt förödande om vi fick ansvaret för att SD får en maktställning. Det är ett vägval, det kan antingen bildas en högerregering där SD får stor makt, eller så måste vi hitta en lösning i mittfältet. Jag vill söka inflytande men det bygger på att S är beredda att göra en ordentlig högergir, säger Jan Björklund i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.