Jan Björklund i Agenda: Vänsterpartiet har absolut makten

Uppdaterad
Publicerad

– Nu ligger det i Vänsterpartiets händer. De har absolut makten, men om de säger nej nu kanske det blir en annan regering som de tycker ännu mindre om. Det sade Liberalernas partiledare Jan Björklund i SVT:s Agenda inför det som kan bli upplösningen på de senaste månadernas kaos i regeringsbildningen.

Trots att Liberalerna har varit splittrat i frågan om vilken väg partiet ska gå i regeringsfrågan var det ett tydligt utfall under lördagen när partirådet röstade. Med 62 röster mot 30 ställde sig partirådet bakom partiledningens förslag att släppa fram en regering ledd av Stefan Löfven (S).

”Minst dåliga lösningen”

När Jan Björklund gästade Agenda upprepade han det argument som såväl han som C-ledaren Annie Lööf har fört fram de senaste dagarna.

Regeringsbildningen

– Vi måste ta ansvar. Sverige måste få en regering. I det läget vi är nu är det här den minst dåliga lösningen. Det klart att jag hade velat ha en Alliansregering, men vi vann inte valet. Det här är den lösning som ger den mest stabila lösningen i parlamentet och samtidigt isolerar vi de båda ytterkantspartierna från inflytande.

Björklund framhöll att han litar på M-ledaren Ulf Kristerssons löfte om att han inte tänker förhandla med Sverigedemokraterna.

– Men även om han inte gör det ges SD en enorm maktställning därför att de blir vågmästare i riksdagen och varje vecka får avgöra vilka beslut som ska gå igenom. En högerregering kommer hela tiden att förlora omröstningar. SD får en utpressarroll. Jag vill inte ge dem den maktställningen. En mittenlösning exkluderar de båda ytterkantspartierna.

Ligger i Vänsterpartiets händer

Det andra partiet som Jan Björklund vill stänga ute från makten är Vänsterpartiet och L-ledaren är medveten om att de har makten att fälla förslaget om en S+MP-regering som stöds av C och L.

– Nu ligger det i Vänsterpartiets händer. De har absolut makten men om de säger nej nu kanske det blir en annan regering som de tycker ännu mindre om. Så kan det bli. Vi har i dag tagit ställning till vilken regering vi vill ha i första hand. Om det inte går att genomföras för att andra partier säger nej, ja, då får ju en ny diskussion tas upp.

Kan det ändå bli Ulf Kristersson som blir statsminister?

– Det är för tidigt att säga, men helt uteslutet är det ju inte. Vi har tagit ställning till vad vi vill ha i första hand, men blockeras det så måste ju Sverige få en regering. Jag tror inte att ett extra val löser problemet med regeringsbildningen. Det är då en betydande risk att ytterkantspartierna går fram ytterligare och då blir det ännu svårare att bilda regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet