Liberalernas partiledare Jan Björklund menar att Centerpartiets besked riskerar att undergräva trovärdigheten i svensk migrationspolitik. Foto: SVT

Jan Björklund (L): Inte möjligt för Alliansen att presentera gemensam migrationspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Jan Björklund kallar Centerpartiets besked att stödja regeringens lagförslag om ensamkommande för djupt olyckligt. Han menar också att beslutet skapar en spricka i Alliansen.

I tisdags meddelade Centerpartiets partiledare Annie Lööf att man kommer rösta för lagförslaget om ensamkommande. Det innebär att det nu finns en riksdagsmajoritet för den nya lagen och 9 000 unga ensamkommande som nekats asyl kan få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier.

– Beslutet är djupt olyckligt och riskerar att undergräva trovärdigheten i svensk migrationspolitik. Vi måste ta ansvar för att alla inte kan stanna, säger Jan Björklund i Aktuellt.

”Hade hoppats på gemensam migrationspolitik”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att beslutet är olyckligt för Alliansen och han får medhåll av Jan Björklund (L).

– Jag hade hoppats Alliansen kunde presentera en gemensam migrationspolitik före valet. Min bedömning i dag är att det inte är möjligt efter detta, säger han. 

– Det hade varit bättre om vi var eniga, men de rödgröna är också djupt oeninga. Oavsett vilken regering Sverige får efter valet så står det att lösa och förhandla om migrationspolitiken. Det är en av de svårare frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.