Jan Björklund självkritisk: ”Vi borde ha gjort mer”

Uppdaterad
Publicerad

Jan Björklund (L) är självkritisk och menar att han, partiet och Alliansen inte har gjort tillräckligt inom integrationspolitiken och rättssamhället. Det säger han i SVT:s Morgonstudion, dagen efter att han meddelat att han inte ställer upp för omval som partiledare.

Hur kändes det att ge beskedet? 

– Både och. Eftersom jag fattade beslutet för ett bra tag sedan så har jag gått och mörkat. I och för sig var det en lättnad att få säga det, men också vemodigt, sa Liberalernas partiledare i SVT:s Morgonstudion på torsdagen.

Varför vill du inte fortsätta som partiledare?

– Tolv år är en väldigt lång tid och det är ett krävande jobb. Hade vi gått in i regering, hade det blivit borgerlig valseger, så hade jag stannat något år till.

”Blev utskrattad”

Jan Björklund (L) var självkritisk i intervjun i Morgonstudion, men lyfte även fram det som han såg som sina framgångar under sin tid som partiledare. Han lyfte fram utbildningspolitik och skolpolitik och sa att det blivit mer ”ordning och reda och kunskap”, men även Europapolitik och försvarspolitik.

– Jag minns för tio år sedan när jag sa: ”Titta på Putin. Titta på Ryssland. Vi måste förstärka försvaret.” Då blev jag närmast utskrattad, sa han.

När det gäller självkritik lyfter han bland annat fram högerextremismen som ”vunnit i Sverige”.

– Både 2014 och 2018 har både Alliansen och Liberalerna gjort svaga valresultat. Istället har högerextremismen vunnit i Sverige. När man tittar i ett historiskt perspektiv så är det naturligtvis den stora förändringen. Det är ett misslyckade för Sverige, för våra partier och för mig.

Vad ångrar du?

– Brister i integrationspolitiken och rättssamhället i förorter har bidragit till deras framgångar. Där borde vi naturligtvis ha gjort mycket mer. Nu görs det mer, men det borde ha gjorts tidigare.

Efterträdaren

Som så många andra inom Liberalerna var Jan Björklund försiktig med att peka ut en efterträdare.

– Det är inte något jag ska ha synpunkter på. 

Vad krävs av en partiledare?

– Att vara partiledare är ett av de svåraste jobben som finns. I allt ledarskap ligger att man ska leda, och så ska man lyssna. Den som bara lyssnar blir en vindflöjel för tillfälliga vindar. Den som bara leder kommer inte att ha någon bakom sig.

Framtiden

Björklund var också försiktig med kommentarer om vad han kommer att göra efter att han slutat som partiledare.

– Det vet jag inte. Jag brinner för det här med samhällsfrågor, men har inte hunnit tänka på det.

Jan Björklund betonade även att han inte klivit av än och han ska fortsätta med att förverkliga det så kallade januariavtalet, uppgörelsen mellan S, MP, L och C.

– Jag är partiledare fullt ut tills dess att det finns en ny ledare, sa Jan Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.