Se Jan Björklund berätta om vad som blev fel med det nya betygssystemet, som han själv var med och införde 2011. Foto: Anders Wiklund/TT, SVT

Förre L-ledaren självkritisk till införandet av betygssystemet

Uppdaterad
Publicerad

2011 gjorde den nya betygsskalan intåg i skolan, med stöd av Jan Björklund och Liberalerna. I “Min sanning” berättar han nu att förändringen dock inte blev som de hade tänkt sig.

– Det blev för strängt, säger han.

Betygssystemet, med en skala från A till E och F har kritiserats av såväl lärare som elever. Kritiken grundas i att en dålig prestation i ett delmoment kan dra ner hela slutbetyget. Något som bidragit till en ökad stress hos många elever. 

I “Min sanning” berättar Jan Björklund, tidigare utbildningsminister och före detta partiledare för Liberalerna, att han i dag är självkritisk till utfallet av det nya betygssystemet.

Min sanning

– Det blev för strängt på några punkter, säger han i programmet.

Björklund: ”Vi fick betygsinflation”

Samtidigt menar han på att det var nödvändigt att genomföra en förändring år 2011.

– Vi hade ett betygssystem innan där det var lättare att få höga betyg. Vi fick en betygsinflation, där betygen steg men kunskaperna sjönk.

Regeringen har, med stöd från Liberalerna och Centerpartiet, tillsatt en betygsutredning. De ska ta fram förslag på hur dagens kursbetyg ska ersättas med ämnesbetyg och hur dessa ska utformas för att ge en mer rättvisande bild av elevernas faktiska kunskaper i ett ämne.

I Min sanning berättar Jan Björklund om kritiken mot det nya betygssystemet och om splittringen av Alliansen. Programmet sänds i SVT2 klockan 20.00 tisdag 8 oktober och finns att se redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Min sanning

Mer i ämnet