Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jan Hallenberg om hur avtalet med Amineh Kakabaveh kan påverka Sveriges Natoansökan. Foto: SVT

Jan Hallenberg: ”På sikt gör det ingen större skada”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu så länge har den turkiska regeringen inte kommenterat den inrikespolitiska turbulensen i Sverige och hur den kan ha påverkat Natoförhandlingarna. Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska Institutet, tror inte att den kommer göra någon större skada – åtminstone inte på sikt.

Enligt Jan Hallenberg pågår flera förhandlingsspel parallellt just nu – inte minst mellan USA och Turkiet. En fråga är om Turkiet eventuellt ska få leveranser av moderna amerikanska stridsflygplan, något som Turkiets Natorival Grekland fått.

– USA:s utrikesminister säger att det inte finns någon koppling mellan detta spel och Sveriges och Finlands Natoansökningar, men i morgon kan det ha ändrats till en väldigt tydlig koppling.

Signaler från USA

Enligt Hallenberg är den inrikespolitiska turbulensen på inget sätt något positivt. Men i det större sammanhanget bedömer Hallenberg att dagens dramatik, där Amineh Kakabaveh för att rädda regeringen avkrävde socialdemokraterna förnyade löften om samarbete med kurdiska PYD, inte kommer spela någon större roll för Natoprocessen.

– USA har signalerat att Sverige och Finland är viktiga att ha med Nato, inte minst genom att låta sitt näst största fartyg och sin högste general besöka Stockholm. Jag tror att det kommer att inträffa, men om det blir vid det stora Natomötet i Madrid senare i månaden eller ännu senare går inte att avgöra, säger Jan Hallengren i Aktuellt.

”Slutet för Natoansökan”

En som däremot tror att Socialdemokraternas bekräftelse av avtalet med den i Turkiet illa sedda Amineh Kakabaveh får betydligt större konsekvenser är Turkietkännaren Halil Karaveli vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik i Stockholm:

– Detta är slutet för Sveriges Natoansökan. Som jag ser det visar detta att den svenska regeringen inte avser att tillmötesgå Turkiets krav. Relationen mellan USA och Turkiet är inte särskilt bra, och Turkiet har egentligen inget att vinna på att Sverige går med i Nato, säger han till Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.