Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han vill visa att han är en viktig spelare i Nato” – hör Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet, om Erdogans motiv till sitt utspel om finskt och svenskt Natomedlemskap. Foto: AP

Jan Hallenberg: Kan krävas några sockerbitar för att få Erdogan att säga ja

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Tayyip Erdogan säger att han inte vill se Sverige och Finland som medlemmar i Nato. Ett förhandlingsknep, menar Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

– Jag tror att det är väldigt låg sannolikhet att han säger nej i slutändan.

Jan Hallenberg beskriver den turkiske presidenten som en ”påfågel på den internationella scenen”. Han tror att Erdogan nu använder Natodebatten till sin egen fördel.

– Han vill framstå som en stark ledare, både inrikespolitiskt gentemot kurderna och han vill visa att han är en viktig spelare i Nato, säger Hallenberg Aktuellt.

Ett visst mått av fåfänga kan också ha bidragit till utspelet om Sverige och Finland, tror han.

– Ni har skickat era ministrar till Tyskland, ni har samtalat med Storbritannien, ni har åkt skytteltrafik till Washington men varför åker ni inte till mig och vill be om tillstånd, jag tror att det är en väldigt viktig del, säger han.

Han tror att Turkiet i slutändan kommer att säga ja till ett eventuellt svenskt och finländskt Natomedlemskap.

– Men det kan nog krävas några sockerbitar från Natoledningen för att han ska gå med på det.

Vad kan det handla om?

– Det kan till exempel handla om tvister om vapenförsäljningar där USA hotar med sanktioner. Då kanske amerikanarna säger 'om ni är medgörliga här blir det inga sanktioner'. Det finns ett antal olika möjligheter, säger Hallenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.