Spela klippet för att se politikerna konfronteras med sina främlingsfientliga uttalanden i reportaget från 2002. Foto: SVT/Josefsson

Janne Josefsson om Valstugereportaget från 2002: ”Det var förödande”

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s “Josefsson” ser Janne Josefsson tillbaka på den uppmärksammade granskningen Valstugereportaget – som avslöjade främlingsfientlighet i valstugorna inför riksdagsvalet 2002. För att fånga rasismen på bild använde teamet dold kamera.

– Det är en infernalisk metod. Det är ju ett sätt att gangsterifiera människor.

Ett par veckor innan riksdagsvalet 2002 gav sig reportrarna Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson ut i landet för att undersöka hur politiker uttryckte sig när de träffade väljare med främlingsfientliga åsikter. 

Till sin hjälp hade de en dold kamera som avslöjade flera rasistiska uttalanden. I en inspelning sa en moderat politiker att muslimer är duktiga på att föda många barn och på att utnyttja systemet – vilket sa emot vad han sagt i en tidigare intervju. 

Josefsson

– Det var jätteviktigt att visa. Men var det att ta mänsklig hänsyn? Nej, kanske inte, säger Janne Josefsson om programmet idag. 

Reportaget om valstugorna sändes i Uppdrag granskning och mötte stark kritik. Men reportaget belönades också med Stora journalistpriset för årets avslöjande 2002. 

Spela klippet ovan för att se bitar ur reportaget och när politikerna konfronteras med sina främlingsfientliga uttalanden. 

I reportaget “I stormens öga” tittar Janne Josefsson tillbaka på uppmärksammade reportage som Valstugereportaget och EU-kravallerna. Hela avsnittet av “Josefsson” finns att se på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Josefsson

Mer i ämnet