Emil Källström (C) och Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) under en tidigare pressträff. Foto: Janerik Henriksson/TT

Januaripartierna: Ytterligare sex miljarder till välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner och regioner får ytterligare sex miljarder kronor i år i en extra ändringsbudget. Det skriver Januaripartierna på DN Debatt under måndagen.

Tillskottet till välfärden är på sex miljarder kronor och kommer att genomföras i en extra ändringsbudget som ska överlämnas till riksdagen.

Konkret innebär tillskottet att staten kompenserar kommuner och regioner för kostnader på grund av coronviruset inom sjukvård, äldreomsorg och omsorgen om personer med funktionsnedsättning.

”Brist på pengar ska inte stå i vägen för arbetet med att begränsa spridningen av coronaviruset och vårda patienter med covid-19”, skriver regeringen, C och L i debattartikeln.

”Regeringen har gått oss till mötes”

Under förra veckan krävde Jonas Sjöstedt (V) besked från regeringen om extra miljarder till kommuner och regioner. Vänsterpartiet krävde 25 miljarder kronor till välfärden och utan ett snabbt besked hotade Jonas Sjöstedt att driva igenom tillskott med andra oppositionspartier.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, är nöjd med det nu föreslagna paketet och har därför inga planer på att samarbeta med Vänsterpartiet i frågan.

– Nu har regeringen gått oss till mötes på flera sätt, och det tycker jag är bra. Då ser jag inte heller anledning att i nuläget diskutera med Vänsterpartiet, säger Elisabeth Svantesson (M).

I debattartikeln uppmanar januaripartierna alla kommuner och regioner att redan nu planera sin verksamhet utifrån tillskottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet