”Jättejobbigt för Socialdemokraterna”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas utevaro vid presentationen idag av de föreslagna skattesänkningarna i den kommande höstbudgeten är en tydlig signal att frågan är besvärlig för partiet. Det menar SVT:s politiske kommentator Mats Knutson, som konstaterar att det handlar om en tydlig eftergift för att få behålla regeringsmakten.

– De tvingas betala ett högt pris, säger han i Rapport.

Varken Magdalena Andersson (S) eller Stefan Löfven (S) var med när Centerpartiets Annie Lööf och och Liberalernas Nyamko Sabuni på torsdagen presenterade de planerade miljardsänkningarna av inkomstskatten i regeringens kommande höstbudget.

Enligt SVT:s politiske kommentator Mats Knutson är det en tydlig signal att frågan är känslig för Socialdemokraterna.

– Det här är så klart jättejobbigt för Socialdemokraterna. Den traditionella konflikten i svensk politik har handlat om just skatterna där Socialdemokraterna i varje valrörelse har ställt skattesänkningar mot välfärd. Nu har man det här samarbetet med Centerparitet och Liberalerna, och då tvingas man genomföra förslag som man tidigare i alla avseenden har varit emot, säger Mats Knutson i SVT:s Rapport.

”Tvingas betala ett högt”

Enligt Mats Knutson handlar det hela ytterst om regeringsmakten, där Socialdemokraterna har tvingats till eftergifter för stödet från Centerpartiet och Liberalerna.

– Det gör att de tvingas betala ett högt pris för det här i varje budgetförhandling, säger han.

Samtidigt, menar han, är det tydligt att Socialdemokraterna har fått igenom vissa delar i förslaget. Han pekar bland annat på att skattesänkningen även gäller pensionärer och människor som går på sociala ersättningar.

– Det är en tydlig profil på låg- och medelinkomsttagare. Så i den meningen har Socialdemokraterna satt en lite socialdemokratisk touch på det här jobbskatteavdraget, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.