Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan inte skapa kul grejer, om man inte vet vad kul är.” Hör Jessica Lynn Nalbach som fick lämna jobbet på spelföretaget. Foto: SVT

Jessica ersattes av AI: ”Kom som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare var det svetsare och lagerarbetare som ersattes av robotar. Nu är det programmerare och reklamare som får konkurrens av artificiell intelligens. Och den här gången spås förändringen gå snabbare.

Mellan en tredjedel och två tredjedelar av kunskapsarbetares jobb kan ersättas med AI, enligt analyser av banken Goldman Sachs och konsultbyrån McKinsey. Kontorsarbetare och kreatörer står i frontlinjen för automatiseringen den här gången, när AI nu också är ”generativ” och kan skapa innehåll.

En av dem som fått smaka på vad det innebär är Jessica Lynn Nalbach. Nyligen fick hon och 24 andra grafiker och världsbyggare gå från spelföretaget Mindark i Göteborg. Som en konsekvens tvingas hon nu lämna Sverige och flytta hem till USA igen.

– Det kom som en chock, vi var inte alls förberedda på det. Det kändes som att jag blev ersatt av AI, berättar Jessica.

Vd:n: ”Ett tufft beslut”

Mindarks vd Henrik Nel säger att tekniken möjliggör effektiviseringar i verksamheten.

– Även om det har varit ett tufft beslut att säga upp medarbetare är det vår strategi att dra nytta av och anpassa oss till den exponentiella utvecklingen av AI som sker just nu.

Men hade ni inte kunnat behålla personalen och utnyttja produktivitetsvinsten till att producera mera i stället?

– För att göra en liknelse gällande tekniken: om man har ett fiskeribolag som har spöfiskare anställda, och så uppfinns fisketrålare. Att fortsätta att ha extra personal som är spöfiskare när man också har trålare är inte längre lika meningsfullt.

Grundläggande teknikskifte

Daron Acemoglu, professor i ekonomi på Massachusetts Institute of Technology, spår att generativ AI kommer påverka hela ekonomin eftersom den innebär ett grundläggande teknikskifte.

– Det är äntligen den sortens AI som har potential att vara ”arbetarvänlig”, om den används på rätt sätt.

Men han är oroad över att tekniken snarare än att förstärka människor i arbetet, framför allt kommer användas för att ersätta människor.

– Det är ju det som de första företagen som använder den verkar göra. Men man kan ju även använda det så att kontorsarbetare blir mer produktiva och kan utföra nya arbetsuppgifter, så att det skapas nya jobb också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.