Jessica Ohlson, förbundssekreterare SDU. Foto: SVT

Jessica Ohlson ny SDU-ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Ohlson, 25, blir ny ordförande för Sverigedemokratisk ungdom (SDU), meddelar ungdomsförbundet på sitt Twitterkonto.

Jessica Ohlson har valts till ny SDU-ordförande. Valet öppnar för en fortsatt strid med SD-ledningen, som har hotat att klippa banden med ungdomsförbundet.

Hon är lättad efter utnämningen.

– Det känns helt fantastiskt. Jag är överväldigad. Det är skönt att det är klart, säger hon till TT.

”Ingen chock, men inte givet”

Den nyvalda ordföranden, som efterträder Gustav Kasselstrand, vann efter en lång debatt omröstningen med 44 röster mot 38 för utmanaren Tobias Andersson.

– Det var ingen chock, men inte heller givet att hon skulle väljas, säger SVT Nyheters inrikespolitiske reporter Pontus Mattsson.

Därmed fortsätter konflikten med moderpartiets ledning. Den avgående SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne kastades i slutet av april ut ur moderpartiet efter en mångårig och infekterad strid. De har drivit SDU mot en mer uttalat nationalistisk linje och partiledningen anklagar dem för att ha kopplingar till extremister.

SDU-topparna anklagar å sin sida moderpartiets lednig för att toppstyra partiet och utestänga oliktänkande.

– Jessica Ohlson, tillsammans med William Hahne och Gustav Kasselstrand, har anklagat SD:s partiledning för att vara maktfullkomliga och karriärister.

Föreslogs trots varning

Kort efter uteslutningarna förklarade de båda att de inte skulle ställa upp för omval i SDU. Kasselstrand lyfte i stället fram Jessica Ohlson, 25, som även hon har hamnat på kant med SD:s partitopp. I våras stängdes hon av från sitt jobb på partiets riksdagskansli.

Trots varningar från SD-ledningen presenterades Jessica Ohlson som valberedningens förslag till ny ordförande för SDU. Mot henne ställde den 19-årige motkandidaten Tobias Andersson upp, med SD-ledningens stöd.

I en intervju i partitidningen SD-Kuriren för en månad sedan hotade partiledaren Jimmie Åkesson att bryta med ungdomsförbundet om Jessica Ohlson skulle gå segrande ur ordförandestriden. Det skulle, menar Åkesson, vara en ”tydlig signal”.

Timmar efter beskedet meddelade Sverigedemokraterna att de bryter med ungdomsförbundet.

”En strid om hur man tolkar stadgarna”

Pontus Mattsson påpekar att det inte är ovanligt med konflikter mellan partierna och deras ungdomsförbund, men att sprickan mellan SD och SDU har vuxit sig för står för att längre vara hållbar.

– Att ungdomsförbund går emot sina moderpartier en något av en standard, men då kan det handla om hur mycket man ska höja en skatt eller fördela bidrag. Man måste enas om de stora frågorna.

Enligt Pontus Mattsson handlar maktspelet också till stor del om pengar. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fördelar bidrag till de politiska ungdomsförbunden.

– Det är någon miljon de får, och de pengarna tillfaller SDU. Startar SD ett nytt ungdomsförbund måste de bygga upp allt från grunden, även vad det gäller infrastruktur med hemsida och lokaler och så, säger Pontus Mattsson.

Fakta

Fakta: S kastade ut SDUF

Det har bara hänt en gång tidigare att ett svenskt riksdagsparti har brutit med sitt ungdomsförbund. Det hände när Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SDU), efter att ha röstat bort Per Albin Hansson från ordförandeposten, radikaliserades tillsammans med en intern revolutionär vänsteropposition i Socialdemokraterna.

På S-kongressen 1917 uteslöts SDU efter att partiledaren Hjalmar Branting ställt ungdomsförbundet inför ett ultimatum och krävt en lojalitetsförklaring till partiet – ”enighetsresolutionen”, även kallad ”munkorgsstadgan”.

Utbrytarna bildade i stället Sveriges socialdemokratiska vänsterparti, senare Sverige kommunistiska parti (SKP) – dagens Vänsterpartiet.

1917 bildades också dagens S-ungdomsförbund, SSU.

Källa: Socialdemokraterna / Vänsterpartiet / Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.