Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Foto: Johan Nilsson/TT

Jimmie Åkesson: Efter nästa val är SD oppositionsparti eller regeringsparti

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kommer efter nästa val vara ett oppositionsparti eller regeringsparti, det säger partiledare Jimmie Åkesson under sitt sommartal i Sölvesborg på lördagen.

I talet säger han att partiet kommer arbeta för att bli Sveriges största parti där de antingen kommer vara regeringsparti eller oppositionsparti efter valet 2026.

– Tidöavtalet är som silvertejp, det funkar jättebra tillfälligt, för att lösa ett problem, säger han.

Han fokuserar även mycket på de koranbränningar som skett i Sverige. Bland annat tar han upp att den danska regeringen under fredagen la fram ett förslag om förbud mot koranbränningar på offentliga platser.

– I Sverige är vissa politiker inne på samma farliga, fega och krypande spår.

Kritisk till lagändringar

Den svenska regeringen har tidigare meddelat att de tillsätter en utredning som ska se över ordningslagen.

Jimmie Åkesson säger att han är kritisk till att överväga lagändringar då han menar att det är en eftergift för hat och hot, samt inskränker yttrandefriheten. Han anser att det inte finns skäl för förbud och att det inte skulle göra någon skillnad.

– Vi får aldrig ge efter för utpressning, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Arena för internationella konflikter”

Han säger även att Sverige blivit en ”arena för internationella konflikter”. Ett av flera exempel som han tar upp är tidigare i somras när regimkritiska eritreaner stormade en kulturfestival som kritiserats för att vara regimtrogen.

– Det är en direkt konsekvens av decennier av vanskötsel, med så kallad mångkulturalism, slapphänt politik och svår, patologisk naivitet.

Han lyfter också den politik partiet drivit igenom. Bland annat att elproduktionen ska gå från att bestå av 100 procent ”förnybar” energi till ”fossilfri” energi, där han lyfter satsningar på kärnkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.