Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson efter partiledardebatten i Agenda. Foto: TT

Jimmie Åkesson: Bara en tidsfråga innan vi får regeringsinflytande

Publicerad

Länge har de största partierna i Sverige sagt att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna och bilda regering med stöd av SD. Men det är bara en tidsfråga innan det händer, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i Ekots lördagsintervju.

Åkesson tar Norge och Danmark som exempel, där Sverigedemokraternas systerpartier Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet har fått stort inflytande.

Trots att samtliga partier sagt att de inte kommer att bilda regering tillsammans med eller regera med aktivt stöd av Sverigedemokraterna så tror Jimmie Åkesson att det är en tidsfråga innan de vill samarbeta med dem.

– Jag är optimistiskt lagd. Det är bara en tidsfråga innan vi får komma in från kylan. Om man tittar på våra grannländer Danmark och Norge så har de partier som liknar oss förr eller senare lämnat kylan och fått inflytande.

Indirekt har partiet också haft ett inflytande, över debatten och över vilka frågor som diskuteras, säger Jimmie Åkesson till Sveriges Radio.

– Vi är ett stort parti, större än förra valet. Förr eller senare har vi tre jämnstora partier, så kan det bli redan efter nästa val. Vi kan till och med bli största parti. Då blir det svårare att ignorera oss, säger SD-ledaren.

”Ett sista försök att sänka oss”

Under Agendadebatten den 9 oktober riktade de övriga partiledarna hård kritik mot Sverigedemokraterna. De lyfte bland annat Anna Hagwalls motion om Bonnier med antisemitiska undertoner, samt smygfilmandet av Oscar Sjöstedt där han berättar om nazister som sparkat på döda grisar och kallat dem judar.

– Det är skamligt, sa Annie Lööf då.

Enligt Åkesson handlade inte de hårda orden om sakfrågorna i sig – utan om att markera.

– Det är två år kvar till valet. Här gör man nu ett sista försök att sänka oss i någon mening. Men jag tror inte man kommer att lyckas med det. Förr eller senare tror jag man ger upp den kampen. Vi är ett parti som fortsätter att växa. Men deras utgångspunkt är ju att vinna valet, sen om man inte gör det kommer det att låta annorlunda.

Kan ni göra något för att komma ifrån den här kritiken?

– Ja det kan vi. Och det har väl varit mitt jobb sen jag tillträdde, att städa upp. Och det tycker jag att vi lyckats med. Den hårda retoriken vi möts av nu är taktisk, den är inte intellektuellt hederlig om man säger så.

”Vill aldrig bara ställa till det”

Åkesson ondgör sig i intervjun över hur hans politiska motståndare använder sig mer av retorik i debatter nu för tiden, att det är mindre prat om vad man faktiskt vill göra. Han liknar debatten vid ett idrottsevenemang, att man använder oneliners för att vinna.

– Agendadebatten för två veckor sedan tycker jag var ett riktigt lågvattenmärke. Så länge debatten pågår på den låga nivån kommer det här att fortsätta, men jag vill gärna lyfta mig från den nivån, säger Jimmie Åkesson.

Du sa vid den debatten att du inte ”tänker vara något mähä”. Betyder det att ni inte kommer att släppa igenom en budget där ni inte fått vara med och ge avtryck?

– Det måste ju finnas något avtryck från oss om man förväntar sig vårt stöd.

Skulle ni kunna tänka er att rösta på en socialdemokratisk budget, bara för att ställa till det?

– Min utgångspunkt är aldrig att bara ställa till det. Vi sitter med i riksdagen för att ta ansvar. Men när vi har en situation som vi hade efter förra valet, där de valde att ignorera ett av Sveriges största partier, måste vi göra något för att bryta de strukturerna.

Hagwall kan uteslutas

Jimmie Åkesson säger i Ekots Lördagsintervju att han inte accepterar Anna Hagwalls motion, som hade antisemitiska undertoner.

– Nu hävdar hon själv att det inte var så. Men de som är politiskt insatta känner igen det hon säger  från diskussioner från antisemitiska grupperingar från både höger och vänster sida, och det tycker jag är obehagligt.

LÄS MER: ”Stärker bilden av SD som ett antisemitiskt parti”

Kan det vara så allvarligt att ni utesluter henne?

– Ja, så kan det vara. Nu tror ju folk att det är jag som sitter och pekar med hela handen, men det är en lång process. Det utreds just nu.

Däremot tycker han att stormen runt Oscar Sjöstedt är utredd och utagerad.

– Det låter ju förfärligt i inspelningen. Men skillnaden här jämfört med Anna Hagwalls motion är att han återberättar en situation. Och han beskriver själv att nazisterna var fullständigt galna.

Men man hör ju ändå honom skratta?

– Den som skrattar högst i det här är ju den som filmar som lämnat filmen till media. Oscar Sjöstedt har inga antisemitiska värderingar över huvud taget. Jag har känt honom väldigt länge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer