Om endast männen återigen fick bestämma skulle Sverigedemokraterna varit överlägset största parti. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Jimmie Åkesson blir statsminister – om männen får välja”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I dagarna är det hundra år sedan kvinnor för första gången fick rösta i ett allmänt val i Sverige. Och om man leker med tanken att det aldrig hänt, att det fortfarande var så att endast män fick rösta, så skulle statsministern av allt att döma heta Jimmie Åkesson.

Mari Forssblad

Politikreporter

För om endast männen återigen fick bestämma skulle Sverigedemokraterna varit överlägset största parti, Moderaterna något större än i dag och Kristdemokraterna något mindre. Både Miljöpartiet och Liberalerna skulle åka ur riksdagen.

Åtminstone om man ser till väljarsympatierna i opinionsinstitutet Novus septembermätning omräknat i riksdagsmandat. Här skulle högerblocket med M, KD och SD få 203 mandat och de rödgröna med Centern och Vänsterpartiet inräknat skulle få 146 mandat. En högerregering i tydlig majoritet, med andra ord. Med förmodade förslag om sänkt bensinskatt, nollinvandring och mer kärnkraft.

Politikbyrån

Hen skulle bli statsminister om bara kvinnorna fick rösta

Vänder man på kuttingen och istället låter endast kvinnor rösta skulle S, MP, V och C få 212 mandat – medans högerblocket endast skrapar ihop 137 mandat. En ännu tydligare majoritetsregering med förmodade förslag om förmögenhetsskatt, mer pengar till välfärden och avvecklad kärnkraft.

Statsministern skulle vara socialdemokrat – och av allt att döma en kvinna och heta Magdalena Andersson.

Allt pekar ju mot att finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att efterträda Stefan Löfven (S) som partiledare för Socialdemokraterna. Hon har redan en majoritet av ombuden bakom sig, hon är den enda kandidat som nämnts och andra tänkbara kandidater har tackat nej och istället föreslagit henne. Att hon i det läget skulle gå ut och säga Nej tack! förefallet i dag helt otänkbart.

Kvinnor röstar mer rödgrönt

Så om endast kvinnor fick rösta skulle statsministeromröstningen i november bli en “walk in the park” för Magdalena Andersson. Dessutom skulle hennes stödparti Miljöpartiet finnas kvar i riksdagen med god marginal. Däremot skulle Nyamko Sabunis Liberalerna åka ur.

Kvinnor röstar alltså mer rödgrönt. Samtliga partier på den sidan, Centerpartiet inräknat, har betydligt fler kvinnor än män som sympatisörer.

På högersidan är det Sverigedemokraterna som skiljer ut sig. Av partiets sympatisörer är närmare en tredjedel kvinnor, enligt Novus. Både Moderaterna och Kristdemokraterna har ungefär lika många kvinnor som män bland sina sympatisörer.

Och går man ner i åldrarna blir trenden ännu tydligare. Där drar unga kvinnor i än högre grad drar åt vänster och unga män åt höger.

Partierna till vänster behöver alltså locka tillbaka männen för att nå framgång i valet nästa år, och det gäller inte minst Socialdemokraterna som skulle vara ett 30 procentsparti igen om männen kom tillbaka. Här har partiet försökt med en hårdare ton i migrationsdebatten och i frågor om lag och ordning, men hittills inte lyckats något vidare.

Flera vattendelare

På högersidan märktes ett försök hos Sverigedemokraterna inför valet 2018 att locka fler kvinnor genom kampanjen “Verklighetens kvinnor”. Partiet ändrade sig också i synen på abort. Men inte heller de försöken tycks ha fått något större genomslag. 

De frågor som pekas ut som vattendelare där män drar åt höger och kvinnor åt vänster är klimatet, jämställdhet och migration.

Det är alltså så det ser ut i världens mest jämställda land efter hundra år med kvinnlig rösträtt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Politikbyrån

Mer i ämnet