Jimmie Åkesson Foto: SVT

SD satsar på arbetsmiljö och rätt till heltid

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson vill få bort ”otyget med delade tjänster”.

I dag är det Sverigedemokraternas dag under Almedalsveckan.

Vid en pressträff på förmiddagen presenterade partiledaren Jimmie Åkesson det han kallade partiets satsning på bland annat jämställdhet och kvinnliga väljare.

Det viktigaste i satsningen var det som kommit fram tidigare – bland annat i SVT:s program Gomorron Sverige – nämligen rätten till heltid för offenliganställda.

Sex miljarder kronor

– Om alla som vill jobba heltid fick göra det skulle det ge 25.000 nya årsarbetskrafter till en kostnad av knappt sex miljarder kronor per år, sade Åkesson.

– Det är en ganska beskedlig kostnad per jobb jämfört med de satsningar regeringen gjort.

Jimmie Åkesson sade att det handlar både om en ”jobbsatsning” och om en ambitionshöjning för välfärden som innebär fler händer i framför allt vård och omsorg.

”Otyget med delade tjänster”

Enligt Jimmie Åkesson handlar det även om att komma åt ”otyget med delade tjänster i omsorgen”.

– Det är ett stressmoment som slår sönder vardagen för väldigt många anställda i välfärden, sade SD-ledaren.

Åkesson sade också att partiets satsning handlar om arbetsmiljön, med bland annat en återställning av anslagen till Arbetsmiljöverket för att ”möljiggöra ett mer omfattande arbetsmiljöarbete” som kan komma åt bland annat arbetsskador, sjukskrivningar och ohälsa.

Problem inte nå kvinnor

Åkesson stack vid pressträffen inte under stol med att de nya satsningarna också handlar om att nå bredare väljargrupper. Partiet har hittills haft svårt att locka kvinnliga väljare.

– Vi ser att vi lockar väljare från de allra flesta grupper. Vi lockar väljare väldigt brett men vi växer inte lika mycket bland kvinnliga väljare som bland män.

– Det är klart att det är ett problem. Om vi på sikt vill utmana om makten måste vi även nå de kvinnliga väljarna, sade SD-ledaren.

– Det här är ett sätt att göra oss relevanta i kvinnors vardag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet