Åkesson kritisk till ny migrationslag: Ser det som en valfråga

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kritiserar regeringens förslag till framtida migrationslagar och menar att de är för generösa. Även Vänsterpartiet är kritiska, men anser att lagen är för restriktiv.

På torsdagen presenterade regeringen förslag till de nya migrationslagar som ska granskas av lagrådet.

Den nya lagen ska ersätta den nuvarande, tillfälliga migrationslagstiftningen som varit i kraft sedan flyktingkrisen.

Som ny huvudregel gäller att tidbegränsade uppehållstillstånd ska gälla i stället för permanenta. Regeringen presenterade också en humanitär grund, som innebär att man kunna pröva uppehållstillstånd när det finns särskilt ömmande omständigheter.

”Innebär ökad invandring”

SD-ledaren Jimmie Åkesson är kritisk. Han säger till SVT att han ser migrationslagstiftningen som en valfråga, och att partiet kommer att riva upp den om de får regeringsinflytande efter nästa val.

– Det kommer innebära en ökad invandring till Sverige. Och det är inte alls så att vi står väl rustade inför en nu eventuell flyktingkris, säger han.

Han tycker att det är bra att regeringen frångår principen om permanenta uppehållstillstånd.

– Men det finns saker vi absolut inte ställer upp på, det gäller den här humanitära skyddsgrunden som vi menar är alldeles för generöst formulerad. Vi behöver hårdare krav, inte minst när det gäller försörjning av anhöriginvandrare, säger han.

Höj Larsen (V): Sorglig politisk vision

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen är också kritisk till regeringens förslag. Hon menar att det är för likt den tillfälliga lagstiftningen och kommer att leda till försämrad integratiton och splittrade familjer.

– Regeringens förslag går ut på att göra Sverige till ett sämre land att leva i så att man inte ska vilja söka skydd här, det är en sorglig politisk vision, säger hon.

Hon är positiv till den humanitära grunden som regeringen presenterat.

– Men i stort är det jättedåliga förslag för människor på flykt och för samhället i stort, säger Höj Larsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.