Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att invandringen ”sammantaget ska vara bra för Sverige”. Foto: Fredrik Persson/TT

M lanserar ny integrationspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna har tagit fram en ny integrationspolitik. Partiet vill minska invandringen, minska bidrag, uppmuntra till jobb och ställa högre språkkrav.

M tillsatte för två år sedan en kommission för att ta fram en ny integrationspolitik. I dag presenteras slutrapporten.

M-ledaren Ulf Kristersson skriver på Dagens Nyheters debattsida att det övergripande målet för politiken ska vara att invandringen ”sammantaget ska vara bra för Sverige”.

Kristersson pekar på att var femte person är född utomlands och att över 400 000 asylrelaterade uppehållstillstånd beviljats de senaste tio åren. Han uppger att integrationen misslyckats eftersom Sverige inte gjorts vad som krävs.

Är bidragsberoende

Enligt siffror från riksdagen så är 675 000 vuxna som invandrat beroende av bidrag.

M:s nya politik ska utvärderas utifrån två mått: Graden av självförsörjning bland invandrare och hur många som talar begriplig svenska.

I debattartikeln nämns reformer på sex olika områden som ”kan genomföras av en borgerlig regering efter valet 2022”. 

Minska invandringen

M vill införa ett volymmål för invandring som motsvarar nivåerna i de nordiska grannländerna. Antalet migranter i Sverige ska minskas med tydliga försörjningskrav och krav på att invandrare ska kvalificera sig för bidrag och välfärdsförmåner genom arbete.

M vill minska ersättningen under de fem första åren i Sverige genom att ta bort rätten till försörjningsstöd och etableringstillägg. Nyanlända ska istället få en enhetlig etableringsersättning från staten och en jobbpremie, samt lägre skatt ges till de som jobbar.

M föreslår också krav på godkänt i SFI för att få bidrag och ett språkkrav, samt godkänt prov i samhällsorientering, för permanent uppehållstillstånd och medborgarskap.

Bekämpa gängen

Partiet föreslår därutöver att rätten för asylsökande att bosätta sig var de vill ska avskaffas. Även språkförskola för barn som inte talar svenska föreslås.

Bland förslagen räknar M också in förslag mot gängbrottsligheten, som att ge polisen rätt att upprätta visitationszoner. Enligt Kristersson har det varit fel att sedan 70-talet se integration som en ”process från två håll”.

”Det handlar inte om att tvingas ge upp sin egen kultur, utan om en nödvändig praktisk anpassning för att fungera i det svenska samhället – att respektera de lagar, seder och bruk som gäller här”, skriver M-ledaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.