Jimmie Åkesson om beskedet: ”Naturligtvis positivt”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna kommer att lämna januariavtalet och vill se en borgerlig regering efter nästa val. Det meddelade Nyamko Sabuni på fredagen.

SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnar beskedet.

– Det är naturligtvis positivt att ännu ett parti är berett att prata med oss, säger han till SVT Nyheter.

Åkesson vill dock inte uttala sitt stöd för en framtida borgerlig regering där Liberalerna ingår.

– Vi vill se en konservativ regering efter nästa val och det är det vi kommer att arbeta för. Sedan har ju Liberalerna sina ambitioner och det är lite tidigt att tala om formerna för en sådan regering, det finns väldigt mycket kvar att prata om.

Var beskedet oväntat?

– Inte det minsta. Jag ser inte att Nyamko Sabuni har så mycket andra alternativ med tanke på det krisläge som hennes parti befinner sig i. Man var tvungen att göra någonting.

Ebba Busch: Öppnar upp för uppgörelser

Även KD-ledaren Ebba Busch är positiv.

”Det är bra att L ger besked om att de vill byta regering och stödja en borgerlig statsministerkandidat. Det är klart att vi gärna hade sett att L skulle lämna JÖK:en tidigare. Dagens besked öppnar upp för fler uppgörelser med L i framtiden. Nu återstår att se vad partirådet säger”, skriver Ebba Busch på Twitter.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver till SVT att han ”välkomnar alla som vill arbeta för en borgerlig regering” och tillägger:

”Samtidigt måste alla partier fatta sina egna beslut, och jag har respekt för att detta är Liberalernas process.”

Annie Lööf: ”Bra att L landat i det”

C-ledaren Annie Lööf har tidigare uttalat sig i hårda ordalag när det gäller Liberalernas planer på att lämna januariavtalet, som hon ansåg kunde utlösa regeringskris.

Nu svarar hon:

”Januariavtalet gäller bara denna mandatperiod, bra att L också landat i det. Centerpartiet är ett självständigt, liberalt parti som söker stöd i den breda politiska mitten för att få genomslag för liberal politik. Utan att förhandla och samarbeta med ett antiliberalt SD.”

Löfven (S): ”Inget konstigt”

Statsminister Stefan Löfven (S) konstaterar att Liberalernas partistyrelse gett besked om hur man vill att Sverige styrs efter nästa val, förutsatt att linjen antas av partirådet.

”Det är inget konstigt, varje parti gör sina bedömningar utifrån vad de tror är bäst”, skriver Löfven i en kommentar till TT och fortsätter:

”Vad som händer efter nästa val är upp till svenska folket”.

SVT Nyheter söker övriga företrädare för riksdagspartierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.