SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: TT

Jimmie Åkesson om NMR:s demonstration: En ganska sorglig dag

Uppdaterad
Publicerad

Flera ledande politiker uttrycker oro för nazistdemonstrationen i Göteborg. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson beskriver händelserna i Göteborg som ”en ganska sorglig dag i svensk politik”.
– Det vi ska förbjuda är våldshandlingarna, säger han.

Med anledning av dagens NMR-demonstration skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett inlägg på sin Facebook-sida att det är en demokratisk skyldighet att ”ovillkorligen fördöma antisemitism och alla former av rasism och religionsförtryck”.

Hon skriver att hon och regeringen ”ser med stor oro på utvecklingen både här hemma och i världen, och vår del i kampen mot de här yttringarna är orubblig”.

”Justitieministern har börjat en process för att reda ut om vi har de lagar och regler som krävs för att lösa det samhällsproblem som dessa extremister utgör.”

Stå upp mot nazismen

Även centerledaren Annie Lööf kommenterar demonstrationen:

”I dag marscherar nazister på Göteborgs gator. Vi måste möta främlingsfientlighet och nazism med kraft”, skriver hon på Twitter.

Ganska sorglig dag

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson beskriver händelserna i Göteborg som ”en ganska sorglig dag i svensk politik”, där ”extremister från både vänster och höger drabbar samman”. I ett tal i samband med SD:s kvinnoförbunds årsmöte i Norrköping säger han absolut inte vill förbjuda åsikter, vare sig de är fascistiska, nazistiska eller islamistiska.

– Vi ska inte förbjuda nazisterna och åsikterna, det vi ska förbjuda är våldshandlingarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet