Jimmie Åkesson: Tror inte samtalen kommer leda någon vart

Uppdaterad
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson tror inte att tisdagens gruppsamtal med talmannen, som han inte blev inbjuden till, kommer att leda till att Sverige får en ny regering.

– Det är samma människor som redan pratat med varandra i sju veckor, säger han.

Sverigedemokraternas partiledare har svårt att se att talmannens närvaro i samtalsrummet kommer att ändra någon av de sex partiernas inställning kring vem som ska tänka sig att regera med vem.

Åkesson anser att knuten endast kan lösas upp om de andra partierna börjar prata med honom. Ett sätt att inleda dessa samtal tror han är om talmannen ger honom ett sonderingsuppdrag.

Regeringsbildningen

– Jag skulle inte inte kunna tvinga någon att prata med mig, men jag skulle kunna bjuda in till möten, och då kanske det bli lättare för de som borde prata med mig att göra det, säger Jimmie Åkesson i en intervju i SVT Aktuellt på måndagskvällen.

SD räds inte extra val

Åkesson vill få till samtal om det politiska innehållet och framhäver att han inte bryr sig om vilket bord han sitter vid eller om positioner – utan bara att samhället utvecklas i en annan riktning. Men han kommer inte att lägga sig platt.

– Jag kommer inte släppa fram en regering om vi inte får något tillbaka.

Och angående regeringsalternativen, som diskuteras under tisdagen, så anser Åkesson att det finns ett starkare – en konservativ regering med SD, M och KD – som är större än både Alliansen och den nuvarande regeringen.

SD-ledaren räds inte heller ett extra val om partierna inte kan enas kring ett regeringsunderlag.

– Jag är en av få som tycker att det är den bästa lösningen trots allt. Ingenting kommer att förändras som det ser ut nu. Ett extra val skulle med den här diskussionen som vi har haft i sju veckor kunna förändra det parlamentariska läget.

V vill ha ett till alternativ

Vänsterpartiet har inte heller bjudits in till gruppsamtalen av talmannen. Partiet vill dock inte kommentera det mer än att talmannen borde haft med ytterligare ett alternativ.

”Lite märkligt är det att talmannen samlar det mindre regeringsalternativet, den borgerliga Alliansen, till gruppsamtal men inte de rödgröna som samlar fler mandat i riksdagen”, skriver V-ledaren Jonas Sjöstedt på Twitter.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kommer däremot ha enskilda samtal med talmannen under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet