Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var ingen rolig valvaka” – Hör Jimmie Åkesson (SD) om att Sverigedemokraterna för första gången backade i ett val. Foto: SVT

Jimmie Åkesson (SD) i första intervjun efter besvikelsen i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna backade med drygt två procentenheter i valet till Europaparlamentet. Det är första gången SD går bakåt i ett val.

Partiledaren Jimmie Åkesson intervjuades på tisdagskvällen för första gången efter valet i Aktuellt.

– Det var naturligtvis ingen rolig valvaka, säger han.

Sverigedemokraterna blev fjärde största parti i EU-valet och samlade totalt 13,2 procent av rösterna. Det innebär att de backade med 2,1 procentenheter jämfört med samma val 2019.

I ett tal på valvakan strax efter att det preliminära valresultatet presenterats beskrev Jimmie Åkesson valrörelsen som ”förmodligen den konstigaste jag varit med om under hela mitt politiska liv”. Efter talet lämnade Åkesson scenen utan att ge några intervjuer.

I SVT:s Aktuellt kommenterar han nu valresultatet för första gången.

– Det var naturligtvis ingen rolig valvaka. Alla hade räknat med att vi skulle öka, så det var en oväntad händelse, säger Åkesson.

”Lyckades inte mobilisera”

Partiet har inlett en eftervalsanalys som ska undersöka varför SD inte lyckats få sina väljare att gå till valurnorna.

– Det verkar inte som att vi har tappat väljare till andra partier. Min tolkning av det här resultatet är att vi inte lyckades mobilisera i samma utsträckning som vi gjort tidigare.

Kalla faktas avslöjande om SD:s anonyma konton på sociala medier föranledde stor debatt veckorna före valet. Åkesson har tidigare kallat granskningen för en ”påverkansoperation” – ett uttalande han står fast vid.

– Med tanke på hur programmen såg ut så tror jag man förstod att om man släpper en sådan grej så nära inpå ett val, förstår man ju att det påverkar valet.

Var det en felbedömning att använda ett så starkt ord som påverkansoperation?

– Det får valanalysen undersöka, säger Åkesson.

Vill inte spekulera om orsaken till nedgången

Exakt varför det gick sämre än väntat i EU-valet vill Åkesson inte spekulera i. I stället säger han att eftervalsanalysen får klargöra det.

– Klart jag måste vara självkritisk när vi gör ett dåligt val. Men vilken del som varit dålig är för tidigt att svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.