Foto: SVT

Jimmie Åkesson (SD): ”Jag tycker att det har varit vår dag varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen, men partiledaren Jimmie Åkesson tycker att varje dag har präglats av SD:s politik.

– Alla har fått förhålla sig till oss och alla har sagt hur hemska och dumma och elaka vi är, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Partiledarna för Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna har alla slagit fast under veckan att de inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson tycker att partiet befinner sig i ett tacksamt läge.

– Vi är i total opposition egentligen, samtidigt tycker jag att vi har den mest pragmatiska inställningen till regeringsfrågan och hur det här landet ska styras, säger han i SVT:s Morgonstudion, som sänder från Visby.

Almedalen 2018

– Vi är beredda att prata med de andra och de vill inte prata med oss. Det är problematiskt men samtidigt är det tacksamt rent opinionsmässigt.

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein säger att de andra partiernas förhållningssätt till SD ger partiet draghjälp.

– SD har ju en ambition att vara partiet som står utanför ”det politiska etablissemanget”. Det är varje missnöjespartis favoritposition.

Samtidigt har SD inte nått sitt mål med att få inflytande på sitt eget villkor.

– Så länge de andra partierna fortsätter att stänga dörren för ett samarbete så kommer partiet inte heller att nå det målet, säger Elisabeth Marmorstein.

”Unikt läge med tre jämnstora partier”

Jimmie Åkesson menar att det enda sättet för SD att få det inflytande partiet vill ha är att bli så stora att de andra partierna inte kan ignorera dem.

– I det parlamentariska läget vi har, som är ganska unikt där vi har tre jämnstora partier och några små, kan man inte ignorera ett parti som ligger mellan 20 och 30 procent, säger han.

Nu är det upp till väljarna att avgöra, menar Jimmie Åkesson.

– Jag kan inte påverka vad de gör men väljarna kan sända en tydlig signal. Om jag fick välja skulle jag helst inte vilja prata med de andra heller men så fungerar det inte. Vi har ett flerpartisystem och landet måste styras.

Andra partier kan öppna för samtal

Men Elisabeth Marmorstein säger att det inte går att utesluta att andra partier öppnar för samtal med SD, om regeringsmakten hänger på det.

– Det finns många inom Moderaterna som tycker att man ska ta aktivt stöd av SD, precis som i Danmark där den borgerliga regeringen samarbetat med Dansk folkeparti. Men det kan vara riskabelt, när Anna Kinberg Batra öppnade dörren för SD flydde de liberala väljarna till Centerpartiet och Liberalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet