Polismyndigheten JK-anmäls för att ha stoppat en planerad demonstration och koranbränning utanför Turkiets ambassad. Foto: TT

JK-anmäler efter nekat tillstånd att bränna koranen

Uppdaterad
Publicerad

Den förening som nekades tillstånd för att bränna koranen utanför Turkiets ambassad anmäler nu polisen till Justitiekanslern. Det bekräftar Justitiekanslern för SVT Nyheter.

Kulturföreningen Apallarkerna ville ha tillstånd för en allmän sammankomst utanför Turkiets ambassad den 9 februari. I ansökan skrev de att de planerade att bränna koranen och syftet var att stoppa Sveriges Natoprocess.

Men trots att Polismyndigheten inte såg någon direkt fara för säkerheten i samband med demonstrationen nekades föreningen tillstånd med motiveringen att den skulle kunna leda till ett ökat hot mot Sverige eller svenska intressen utomlands.

Att polisen angav skäl som inte hade att göra med själva platsen och tidpunkten för demonstrationen har lett till debatt om huruvida de faktiskt har lagstöd för att neka tillstånd.

Överklagat tidigare

Föreningen menar att polisen genom sitt agerande inskränker den grundlagsskyddade rätten att demonstrera och därför har man nu anmält Polismyndigheten till Justitiekanslern.

”Polisens omfattande omtolkning av ordningslagen går långt utanför deras mandat att tolka lagstiftningen”, skriver man i anmälan som SVT tagit del av.

– Jag kan bekräfta att vi fått in och diariefört handlingen. Vi har inte gjort några ställningstaganden kring det här ännu, säger Johanna Kumlin på Justitiekanslern till SVT Nyheter.

Föreningen har tidigare överklagat polisens beslut till förvaltningsrätten. Polisen har då sagt att de välkomnar en prövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.