Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turerna kring Anna Kinberg Batra – på 60 sekunder. Foto: Anders Wiklund/TT

JO går vidare med utredningen mot Anna Kinberg Batras rekryteringar

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen Per Lennerbrant (JO) fortsätter utredningen av Anna Kinberg Batras skandalomsusade rekryteringar och begär att Länsstyrelsen i Stockholm gör en utredning och yttrar sig i ärendet.

En begäran om yttrande följer JO:s vanliga utredningsförfarande och ska innehålla ”en redogörelse för länsstyrelsens handläggning och upplysningar från de befattningshavare som berörs”, skriver JO i en remiss.

Både Anna Kinberg Batra själv och länsstyrelsen avkrävs svar på flera frågor, som ska levereras till JO senast den 8 juli.

JO vill bland annat att Anna Kinberg Batra personligen svarar på ifall hon är gudmor åt ett av Anna Borgs barn.

Satte upp lapp i receptionen

JO:s begäran kommer efter flera anklagelser om kompisrekryteringar mot den tidigare moderata partiledaren, numera landshövding och chef för Länsstyrelsen i Stockholms län.

JO kräver bland annat svar på frågan ”Vilka överväganden om annonsering gjordes inför rekryteringen av planeringschefen?”.

Flera frågor kommer efter att flera höga positioner, som utannonserats genom en lapp i receptionen eller inte alls, tilldelats personliga vänner till Anna Kinberg Batra.

Även rekryteringen av den nya beredskapschefen Mikael Jeppson, som TV4 rapporterar om, ingår i JO:s granskning.

– Att JO begär yttrande är en del av granskningsuppdraget och processen. Såväl landshövdingen som Länsstyrelsen kommer självklart att bidra i det arbetet genom att skicka in de remissvar som har begärts av JO, säger Länsstyrelsens kommunikationschef Jonas Johansson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.