Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om en demokrati vill köpa Jas-plan så tror jag att vi ska vara glada för det”, säger Joar Forssell. Hör L-toppen om militärt stöd till Taiwan i klippet. Foto: Henrik Montgomery/TT & Ritchie B. Tongo/EPA/TT

Joar Forssell (L) öppnar för militärt stöd till Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bör sälja offensiva vapen, inklusive JAS-plan, till Taiwan. Dessutom ska EU och Sverige bistå Taiwan militärt om Kina attackerar. Det säger Liberalernas utrikespolitiska talesperson Joar Forssell.

– Alla demokratier har rätt att försvara sig, säger han.

Joar Forssell anser att Sverige ska sälja de vapen till Taiwan som den självstyrande ön kan tänkas vilja köpa. Och han ser inga begränsningar i vilken typ av vapen Sverige i så fall ska sälja.

– Det gäller alla former av vapen. Offensiva vapen är ju i fallet med demokratier defensiva eftersom de används på ett avskräckande sätt.

Skulle du gå så långt som att säga att Sverige även ska sälja JAS-plan till Taiwan?

– Om en demokrati vill köpa JAS så tror jag vi ska vara glada för det.

Ska Sverige bistå Taiwan militärt vid ett eventuellt anfall av Kina?

– Ja det är det enda rimliga. Vi ser en värld just nu där diktaturer som den i Kina försöker att utmana demokratin på den globala arenan och där behöver Sverige, och andra länder, bidra.

Jämför med Ukraina

Han menar att stödet från svenskt håll måste utgå från de behov som finns. Framförallt är det viktigt att skicka en signal att om Kina attackerar Taiwan så kommer den demokratiska världen att sluta upp på samma sätt som den gjort för Ukraina.

Ukrainska soldater har ju varit i Sverige och fått utbildning. Kan du tänka dig ett liknande scenario där taiwanesiska soldater åker till Sverige och får utbildning?

– Det vore inte orimligt att taiwanesiska soldater fick utbildning i Sverige i ett sånt läge där vi demokratier i världen sluter upp bakom Taiwan.

”Finns utmaningar”

Ser du inga problem med det?

– Det är klart att det finns utmaningar och problem med detta. Samtidigt kan vi inte låta Kina diktera villkoren för svensk utrikespolitik. Det blir ohållbart om demokratier låter diktaturer hålla i taktpinnen för vilken utrikespolitik man bedriver.

Det är andra gången den här veckan som en företrädare för Tidöpartierna uttalar stöd för militärt engagemang för Taiwan. I onsdags sa Sverigedemokraten Markus Wiechel att EU bör stödja Taiwan militärt om Kina attackerade. Men enligt partiet är det inte SD:s officiella hållning.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson skriver till SVT Nyheter:

 ”Alla demokratier har rätt att försvara sig. Ska Sverige stötta Taiwan i händelse av krig, bör detta i så fall ske inom ramen för våra internationella samarbeten. Att prata i termer av specifika vapen blir i dagsläget bara spekulativt”.

SVT Nyheter har sökt M som inte vill kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.