Foto: Mikael Klintevall

Jobbar hårt efter explosionen: ”Det ringer hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

För Roger Rosengren har det varit intensiva timmar sedan explosionen i Linköping. Han kan inte bo i sin egen lägenhet på Kullagatan och är dessutom ordförande i bostadsrättsföreningen, vilket gör att han har mycket att ta tag i.

– Man känner hur det bara snurrar i huvudet, säger han till SVT Nyheter.

Baksidan av fastigheterna på Kullagatan vetter mot Hamngatan och framför allt en av dem är hårt åtgången av tryckvågen.

– Det är stora sprickor, man kan se en glipa mellan golvet och ytterväggen, säger Roger Rosengren.

För honom har gårdagens explosion inte bara inneburit att han inte kan bo hemma. De flesta bostäder som skadats är kommunägda hyresrätter, men de här 54 lägenheterna är bostadsrättsrätter och han är ordförande i föreningen.

Kontrollera rasrisk

Det ringer hela tiden – det är företag, försäkringsbolag och frågor från alla som bor här, säger Roger Rosengren.

Vad är mest akut att ta tag i?

– En besiktningsman ska komma med en konstruktör som kan kolla om det finns en risk att fastigheten kan rasa, eller om den är säker att bo i.

I bästa fall kan Roger Rosengren och hans grannar flytta hem i slutet av nästa vecka, men det kan också dra ut på tiden betydligt längre än så. Han säger att de boende reagerat olika på det som hänt.

– Det är blandat. En del är rädda och tycker det är obehagligt, men de flesta vill komma till tryggheten i sitt eget hem.

”Svårt att ta in”

Hur mår du själv?

– Jag har inte landat i det riktigt än, man känner hur det bara snurrar i huvudet. Det är mycket att tänka på, dels mig själv och så har jag ansvaret för föreningen så det blir dubbelt.

Roger Rosengren bor på hotell de första nätterna och säger att det som hänt i Linköping är svårt att greppa.

– Man hör sirener, det är avspärrningar. När man sitter på ett hotell är det svårt att ta in att det har smällt en stor bomb precis där jag bor. Det är surrealistiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.