Johan Carlson om studentfiranden: Samma som förra året

Uppdaterad
Publicerad

Trots kommande lättnader i restriktionerna bör årets studentfirande bör bli ungefär som förra året. Det säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Det är inte så mycket i den privata sfären som förändas, säger han i Aktuellt.

På torsdagen presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten en femstegsplan för att öppna Sverige. Bland annat lättas restriktionerna för evenemang och krogar redan nästa vecka.

Privata tillställningar, som studentfiranden, påverkas dock inte i någon större utsträckning

Coronapandemin

– Det vi presenterade i dag har egentligen ingenting med studentfirandet att göra. Det är inte så mycket i den privata sfären som förändas.

Man kan inte ha stora studentmottagningar med många människor, säger Johan Carlson.

”Som förra året”

Han menar att firandet bör vara ungefär lika begränsat som förra året – familjen och de närmaste vännerna kan samlas. Men någon exakt siffra för hur många det kan vara vill han inte uppge.

– Det beror lite på vad man har för vänkrets, men man ska helst inte vara mer än åtta personer. Är man utomhus kan man vara lite fler.

Från första juli kommer lättnader även för privata tillställningar. De har dock inte presenterats närmare ännu.

– Vi återkommer med förtydliganden. Då ska man kunna vara fler, men det är fortfarande så att man inte bör fylla hela huset med folk, säger Johan Carlson.

Se intervjun med generaldirektören i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet