Johan Giesecke: Vaccinerade personer ska inte behöva följa restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Färdigvaccinerade borde inte behöva leva under restriktioner – och det går bra att bjuda hem äldre släktingar som vaccinerats på påskmiddag. Smittskyddsexperten Johan Giesecke anser att Folkhälsomyndigheten borde ändra sina rekomendationer.

– När man är vaccinerad så är man skyddad och kan inte smitta andra heller, säger han i veckans avsnitt av 30 minuter.

Regeringen gav på onsdagen besked om förlängda restriktioner i Sverige. Men personer som är färdigvaccinerade borde inte behöva leva under restriktionerna, tycker smittskyddsexperten och före detta statsepidemiologen Johan Giesecke. Åsikten går tvärtemot Folkhälsomyndighetens linje som uppmanar alla att fortsätta följa de allmänna råden, oavsett om man är vaccinerad eller inte.

– Vaccinationen gör att man blir immun i 99 procent av fallen. Så i princip kan man som vaccinerad göra vad som helst. Man är smittfri, man kan inte bli smittad och man sprider inte smitta, säger han i intervjun med Anders Holmberg i veckans avsnitt av 30 minuter.

Coronapandemin

Vill slå hål på felaktig uppfattning

Enligt Johan Giesecke finns det bland många en felaktig uppfattning om att covid-19 skulle vara en mystisk eller övernaturlig sjukdom. Han menar att den i stället ska ses som en vanlig virusinfektion.

– När man har fått andra sprutan och det har gått en vecka eller två så är man skyddad och kan inte smitta andra heller, säger han.

Vad betyder det för vad man kan göra?

– Då kan man göra nästan vad man vill. Träffa barnbarn till exempel, eller gå på restaurang. Det finns inget konstigt med den här sjukdomen. Den som till exempel har fått mässlingsvaccin sprider ju inte mässlingsvirus.

”Det förstår inte jag”

Därför är det enligt Johan Giesecke fel att även fullvaccinerade personer uppmanas att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det förstår inte jag, jag kan inte svara på varför. Det är möjligt att det blir lättare om alla vidtar försiktighetsåtgärder i stället för att det finns en grupp som säger att de inte behöver göra det.

Om man har en mormor eller morfar som bor på äldreboende och är färdigvaccinerad. Kan man ta hem den personen på påskmiddag?

– Ja, jag tycker det. Jag vill få bort stämpeln att covid-19 är något övernaturligt, så är det inte.

Se hela veckans avsnitt av 30 minuter här

Statsepidemiolog Anders Tegnell och FHM:s generaldirektör Johan Carlson har tackat nej till att medverka i 30 minuter.

FHM: DÄRFÖR BÖR VACCINERADE FORTSÄTTA FÖLJA RÅDEN

  • Det är fortfarande oklart hur länge du har kvar skyddet mot covid-19 efter vaccinationen.
  • Det är fortfarande en stor smittspridning i samhället.
  • Det kan finnas en viss risk att du, trots vaccination, kan bli sjuk, och därmed smitta andra, även om du själv inte utvecklar några symtom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet