Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ska bli fler medlemmar”, säger Johan Lindholm i första intervjun som ny LO-ordförande. Foto: SVT

Johan Lindholm vald till ny LO-ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Byggnads ordförande Johan Lindholm har av kongressen valts till ny ordförande i LO efter Susanna Gideonsson.

– Det är det absolut finaste uppdraget man kan få, säger han.

Strax före klockan 13 på lördagen röstade LO:s kongress ja till Johan Lindholm som ny ordförande. En enig valberedning och 14 eniga förbund stod bakom förslaget, enligt valberedningens ordförande Tomas With.

– En helt otrolig känsla, säger Johan Lindholm, i sitt första tal.

– Jag vet vilken roll jag har blivit vald till och jag kommer att ge allt för att flytta fram positionerna i livet – och i arbetslivet – för arbetare i hela Sverige.

Ser flera utmaningar

Johan Lindholm ser en rad utmaningar i det kommande arbetet.

– Vi ser en arbetslivskriminalitet som breder ut sig, vi ser människor som inte får ekonomin att gå ihop i slutet på månaden, säger han till SVT.

Lindholm, som i grunden är snickare, har varit Byggnads ordförande sedan 2012.

– Han är en central figur inom LO och arbetarrörelsen. Han är en person som har synts väldigt mycket och har varit stridbar, säger SVT:s reporter Ulf Hambraeus.

Avhopp i sista stund

Det var i januari som LO:s nuvarande ordförande Susanna Gideonsson meddelade att hon inte ställer upp för omval. Sedan dess har det spekulerats om vem som skulle bli hennes efterträdare – och processen har inte varit utan dramatik.

Valberedningens ursprungliga förslag till ordförande var Pim van Dorpel, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket. Men i torsdags, bara en dag innan LO-kongressen inleddes, meddelade van Dorpel att han inte längre kandiderade.

”Jag har efter samtal och ytterligare betänketid beslutat att jag inte längre står till valberedningens förfogande. Det är av privata skäl”, uppgav han i ett pressmeddelande.

Så sent som under lördagsmorgonen meddelade LO:s valberedning att man istället föreslog Lindholm som ny kandidat. De snabba turerna tycks dock inte bekymra den nyvalde ordföranden.

– Jag känner inte att jag blivit inkastad över huvud taget. Jag känner att den här federationen behöver en stark ledning och styrelse som vill förändra saker.

Se SVT:s livesändning här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.