Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan och John Valencia om känslorna av att hamna mitt i en konspirationskampanj. Foto: Henrik Norsell/SVT

Johan och John hängdes ut som barnkidnappare

Uppdaterad
Publicerad

Paret Johan och John Valencia hamnade mitt i en desinformationskampanj mot Sverige och svensk socialtjänst – i sociala medier och utländska tv-kanaler anklagades de för att ha kidnappat ett muslimskt barn. 

Det har varit en omtumlande tid för Johan och John Valencia från Stockholm. De har två adopterade döttrar – vilket de berättade om i en svensk kvällstidning för några veckor sedan. Men nyheten förfalskades och spreds utomlands.

– Det kändes som att man gick rakt in i en tornado och bara slungades runt, säger John Valencia.  

SVT Nyheter granskar

Det började med att en egyptisk influencer med hundratusentals följare anklagade dem för att ha kidnappat sin dotter från en muslimsk familj – trots att hon adopterats från en kristen mamma i Sverige, vilket Alkompis var först att rapportera om. Även Sydsvenskan har rapporterat utförligt om hatstormen mot det svenska paret.

– Vi såg att konton med miljontals följare spred uppgiften vidare, säger Johan Valencia.

Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar var det en egyptisk influencer som först spred uppgifterna om Johan och John. Samma egyptiska influencer är drivande i den desinformationskampanj som pågått sen i våras mot Sverige och svensk socialtjänst – i syfte att sprida misstro mot svenska myndigheter.

Men även flera traditionella medier, såsom tv-kanalerna Al Jazeera och turkiska TRT rapporterade den falska nyheten vidare, enligt Sydsvenskan. 

Se mer om hur detta drabbade familjen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet