Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Pehrson svara på frågan: ”Vad har Liberalerna att erbjuda som inte finns i andra partier?” Foto: SVT

Johan Pehrson: ”Vi har haft en fladdrig mandatperiod”

Uppdaterad
Publicerad

Mandatperioden har varit ”fladdrig” för Liberalerna – men nu vill man göra allt för att välkomnas in i en Ulf Kristersson-ledd regering efter nästa val.

Det menar Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson i en intervju i SVT:s Morgonstudion.

– Våra mandat kommer att vara viktiga, säger han i programmet

I den senaste opinionsmätningen från SVT Novus som presenterades i onsdags fick Liberalerna stöd av 2,5 procent.

Men den nyvalde L-ledaren Johan Pehrson är inte rädd utan säger att de låga siffrorna är ett ”bra utgångsläge” för att göra något bättre.

Val 2022

Vill se borgerlig regering

Han förklarar de låga siffrorna med att Liberalerna har haft en ”fladdrig” mandatperiod.

– Nu har vi sagt att vi vill se en ny borgerlig regering med starkast möjliga liberala inslag, det innebär att vi kan prata med alla partier, även SD och V, säger Johan Pehrson när han intervjuas i Morgonstudion.

När det kommer till regeringsfrågan säger Johan Pehrson att han kommer att göra allt för att Liberalerna ska vara välkomna in i en regering ledd av Ulf Kristersson.

– Ser vi till att Liberalerna gör ett bra valresultat, eller åtminstone i nivå med de senaste tio åren, kommer vi vara avgörande för att det blir en ny borgerlig regering och ett maktskifte, säger han.

För ett drygt år sedan svängde Liberalerna och kan nu tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Jag förhåller mig till parlamentariska realiteter, människor i det här landet röstar på ytterkantspartier. Det kan jag tycka är oklokt, men jag får förhålla mig till det. Därför har vi sagt att vi kan prata med dem, säger Johan Pehrson.

Begränsning av vinstuttag i skolan

Skolan, integrationen och energipolitiken är frågor som Johan Pehrson pekar ut som viktiga för Liberalerna. Nyligen gjorde partiet en kursändring i sin skolpolitik och vill nu se en begränsning i vinstutdelning för privata skolaktörer.

– Det ska vara omöjligt att ta ut vinst eller överskott ur ett skolföretag om man inte samtidigt har levererat en väldigt hög kvalitet, säger Johan Pehrson.

Liberalerna har inget färdigt förslag för hur vinstuttaget ska kunna begränsa, men detta ska enligt Pehrson komma innan valet.

– En given förändring är att man måste ha mycket egna resurser i skolan, så om du gör ett överskott så måste de sparas och fonderas. Om man nästa läsår får mycket färre elever så ska inte skolan kunna riskera att läggas ner eller göra enorma nedskärningar på lärarkåren, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet