Johanna blev sjuk av bröstimplantaten – fick ta ut dem: ”Ser inte normal ut”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Krig opererade in bröstimplantat för att lindra sitt kroppskomplex. Istället gick operationen snett och hon fick genomgå en rad ytterligare operationer för att försöka rätta till felet. Till sist blev hon sjuk och fick ta ut implantaten helt.  

Enligt Konsumentverkets senaste Konsumentrapporten, från 2018, betalade fyra procent av Sveriges befolkning mellan 18 och 75 år för en skönhetsbehandling under åren 2016-2018. Det motsvarar cirka 285 000 personer. Elva procent av dem uppgav att de har fått komplikationer efter att ha genomgått en behandling. 

Johanna Krig är en av de som drabbats. Hon fick en lång rad symptom och tvingades till sist operera ut sina implantat.

– Efter alla de här operationerna och allt jag utstått så ser jag fortfarande inte normal ut, och jag känner inte igen mig själv när jag tittar i spegeln, säger hon i SVT:s serie Under kniven.

Plastikkirurgen: ”Pågår studier”

Brest implant illness, som det kallas, är ett samlingsnamn för symptom som kan uppkomma på grund av silikonimplantat, berättar plastikkirurgen Rojda Gümüscü.

– Det är inte en klassificerad diagnos ännu, men det undersöks och det pågår studier för att vi ska få veta mer om symptomen, säger hon i Under kniven. 

Trots det är det viktigt att ta symptomen på allvar, menar Rojda Gümüscü. 

– Jag tycker inte att det är något man kan lämna därhän. 

Se det första avsnittet av Under kniven 12 januari 22:00 i SVT1, eller alla avsnitt redan nu på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.