Johansson om nya flyktingförslaget: Ingen kommer jubla – men det blir ordning och reda

Uppdaterad
Publicerad

Den akuta situationen som uppstått efter att flykting- och migrantlägret Moria i Grekland härjats av bränder visar på behovet av en gemensam flyktingpolitik, framhåller EU-kommissionären Ylva Johansson (S). Om två veckor väntas kommissionen komma med ett nytt förslag.
– Jag tror att jag hittar en kompromiss som inte får någon att jubla, men som jag tror kan vara acceptabel för alla medlemsländer och som skulle innebära att vi får ordning och reda och rättvisa för flyktingar, säger Johansson i Morgonstudion.

Tusentals personer blev utan mat och boende efter bränderna i flyktinglägret Moria i grekiska Lesbos.

– Det akuta just nu är att alla ska få tak över huvudet, säger EU-kommissionär Ylva Johansson (S) i SVT:s Morgonstudion.

”Trötta på ad hoc-lösningar”

Hon menar dock att situationen mer än någonsin visar på behovet av en gemensam migrationspolitik inom EU.

– Vi är trötta på ad hoc-lösningar. Vi behöver ett gemensamt regelverk, och Sverige är ett av de länder som stödjer ett obligatoriskt solidaritetssystem där alla länder är med och bidrar när ett land är i en utsatt situation, som Grekland är.

EU-kommissionen ska lägga ett nytt förslag inom två veckor på en gemensam migrationspolitik för medlemsländerna.

”Alla vet att det är en svår fråga”

– Det har varit en av mina största uppgifter. Alla vet att det är en svår fråga, men jag tror att det är möjligt att få till ett system som kan accepteras av alla länder. Jag tror att det vore ett stort steg framåt att få lite ordning och reda i migrationsfrågan i hela EU.

Ylva Johansson går inte in på detaljerna i förslaget, men betonar att det handlar om att se på ”hur verkligheten ser ut”. Systemet för de personer som korsar gränserna irreguljärt, cirka 140 000 förra året, måste förbättras. Särskilt för att säkerställa återförandet av den tredjedel av dessa som inte har rätt att stanna.

– Vi måste alltså både se till att ta emot och fördela flyktingar, men även säkerställa att det går att skicka tillbaka personer, säger Ylva Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.