Björn Söder och Richard Jomshof Foto: TT

Jomshof: ”Söder var extremt otydlig”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Richard Jomshof anser att partisekreteraren Björn Söder har varit ”extremt otydlig” när det gäller partiets syn på huruvida man kan vara både svensk och samtidigt ha en annan identitet.

– Man kan både vara same och svensk. Man kan ha dubbla identiteter, sade Jomshof vid en pressträff i riksdagen.

Jomshof, som är tilltänkt som SD:s näste partisekreterare, uppgav också att det fortfarande är oklart när Sverigedemokraternas sjukskrivne partiledare Jimmie Åkesson kommer tillbaka till politiken.

Enligt Jomshof var tanken att Åkesson skulle komma tillbaka framåt vårkanten, men att extravalet kan komma att senarelägga återkomsten.

– Jag tror inte att han förväntat sig att gå rätt ut i ett nyval, säger Richard Jomshof.

På pressträffen sade han också att Sverigedemokraterna kan bara stödja en regering som aktivt gör något för att minska invandringen.

– Vi vill ha en regering som säger att vi vill göra något åt dagens stora invandring, säger Jomshof.

SD har tidigare hotat att försöka fälla varje budget som innebär en högre invandring än i dag.

Jomshof fick frågan om partiet kan stödja en regering om läget i Syrien skulle förbättras och flyktingströmmen därifrån minska. Enligt honom krävs det dock en aktiv åtgärd från en ny regering för att SD ska säga ja till en regering efter extravalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-utspel om nationella minoriteter

Mer i ämnet