Lista: Tre snabba från Jonas Sjöstedts (V) tal. Foto: Henrik Montgomery/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jonas Sjöstedt (V): Reformerna för barnen ska tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

”Reformer” var ledordet när Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talade under Almedalsveckan i Visby. Investeringar för jämlikhet och reformer för barnen var i fokus, liksom partiets nya satsning på kollektivtrafiken.
– Inget barns sommarlov ska stå och falla med ett busskort, sa Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt inledde sitt tal med att prata om Almedalen och vad evenemanget enligt honom bör och inte bör representera. Han vill varken att det ska vara något som ”vanligt folk känner sig främmande inför” eller en plats där nazister ska ha rätt att hota tryggheten. 

Sjöstedt uppgav också att Vänsterpartiet vill ha en snabb översyn av ordningslagen och lagen om hets mot folkgrupp.

– Vi kan inte ha en situation där nazister är ett hot mot andra människors säkerhet och i praktiken begränsar andra människors yttrandefrihet

Jämlikhetspolitik mot hedersförtryck

Sjöstedt talade också om hedersförtryck. Han menar att en politik för ekonomisk jämlikhet hör ihop med arbetet mot hederskultur, och att det inte enbart är en fråga för polis och rättsväsende.

– Det är allas vårt ansvar, det kräver hela samhällets uppmärksamhet. Ofta är det den gemensamma välfärden som står för de där öppna ögonen.

”Helt okej att Ulf Kristersson tar semester”

Stora delar av talet handlade om reformer, både nutida och dåtida. Sjöstedt tog upp rätten till semester som ett exempel på en reform som arbetarrörelsen drivit fram – och passade samtidigt på att skicka en känga till sina politiska motståndare, som han menar ofta är skeptiska inför nya välfärdssatsningar.

– Bara så ni vet, jag tycker att det är helt okej att också Ulf Kristersson tar semester – fast hans parti var emot den.

På samma sommartema tog han även upp hur sommarlovet kan upplevas olika för barn i familjer med olika ekonomiska förutsättningar.

Vill återinföra förlorade reformer

Vidare uppmärksammade han exempel på reformer som Vänsterpartiet fick igenom under förra mandatperioden som syftade till att minska den ojämlikhet bland barn som han beskrivit: Mer pengar för kommunerna att ordna sommarlovsaktiviteter, glasögonbidrag, gratis bussresor på sommarlovet, gratis simundervisning för 6-åringar och höjt underhållstöd för ensamstående föräldrar.

– Men det där störde högern, fortsatte Sjöstedt.

– Så fort de fick chansen rök bussresorna, simundervisningen och sommarlovsstödet. I stället sänktes skatten för de rikaste.

”Inget sommarlov ska stå och falla med ett busskort”

Han satte också press på statsminister Stefan Löfven (S).

– När det gäller barnreformerna hänger allt nu på Stefan Löfven. Han har lovat oss i Vänsterpartiet att försvara de här reformerna och försöka återinföra de som som högern tog bort. Och det tycker jag att han sak göra, redan i den budget som läggs i höst.

Även det nya förslaget om två miljarder kronor per år till den regionala kollektivtrafiken gavs plats i talet. Förslaget skulle ge billigare resor och presenteras som en satsning både på klimatet och jämlikhet.

– Inget barns sommarlov ska stå och falla med ett busskort, sa Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2019

Mer i ämnet