Jonas Sjöstedt fokuserade på sjukvården i sitt tal i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Samhället ska vara till för alla, inte bara de rikaste. Det var temat för Jonas Sjöstedts tal i Almedalen på söndagen. Talet handlade till största delen om sjukvården och förslaget om dygnet runt-öppna vårdcentraler som han presenterade tidigare i dag.

Sjukvårdsfrågan fortsatte dominera Vänsterpartiets dag i Almedalen även under söndagseftermiddagen. På morgonen hade Jonas Sjöstedt under sin presskonferens berättat att han vill ha dygnetruntöppna vårdcentraler, bland annat för att minska trycken på akutmottagningarna.

– Allt för många tvingas åka till akutmottagningen för att vårdcentralen är stängd. Du ska få vård nära dig, du ska få den när du behöver, sa partiledaren.

Almedalen 2017

Men många frågor hängde kvar i luften och i SVT Nyheters chatt med partiledaren undrade flera hur det är tänkt att man ska bemanna vårdcentralerna, när det redan råder brist.

LÄS MER: Frågor och svar med Jonas Sjöstedt

”Vårdpersonalens villkor ska förbättras”

Under sitt tal på söndagskvällen berättade Sjöstedt att vårdpersonalens arbetsvillkor ska förbättras, till exempel genom arbetstidsförkortning, vilket ska locka flera till yrket. Att det nu råder stort tryck inom sjukvården och personalen har tuffa villkor beror på att det är en kvinnodominerad bransch, menade Sjöstedt.

– Kvinnors arbete värderas fortfarande lägre än mäns. I kvinnodominerade yrken är lönerna lägre och villkoren sämre. Kvinnor får mindre makt över sina egna liv och vardagen blir tyngre. Och sen, efter ett långt arbetsliv, fortsätter orättvisan genom att den lägre lönen ger en lägre pension. Det är en orättvisa som borde varit borta i Sverige 2017.

Sjöstedt gick till attack mot de borgerliga politikerna som ”har gett bort vårdcentraler”.

– Privatiseringsivrarna har fått fria händer, sa han.

Vänsterpartiet har inga beräkningar på vad det nya förslaget skulle kosta. En utredning bedömde för en tid sedan att en satsning på utbyggd primärvård framförallt skulle handla om att föra över resurser och kompetens från sjukhusen, inte om nya pengar.

LÄS MER: Det här står på spel under årets Almedalen

”S drar högerut”

Även Socialdemokraterna fick hård kritik av vänsterledaren, för det han ser som partiets ”dragning högerut”, där man bland annat har låtit bli att ändra ett skattesystem som ger ”de rikaste lägre skatt än andra”.

– Det fanns en tid när det var självklart för Socialdemokraterna att ta fajten för jämlikhet och solidaritet. Att stå upp mot storföretagen även när högern väsnades. Men det var ett tag sen nu, sa Sjöstedt i Visby.

Han är oroad för att statsminister Stefan Löfven (S) ska börja samarbeta med Centern och Liberalerna i stället för med V efter nästa val. Enligt V skulle en sådan högersväng leda till ökande klassklyftor.

– Tyvärr är det dit Socialdemokraterna vill, att regera med borgerliga partier. Då blir politiken en annan. Det är skillnad mellan vänster och höger, sa Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt är medveten om att Socialdemokraterna inte kommer att hålla fast vid samarbetet med Vänsterpartiet till varje pris, säger SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

– Talet fokuserade väldigt mycket på sjukvårdspolitiken. Både det förslag som Sjöstedt hade presenterat tidigare under dagen, men också andra problem inom svensk sjukvård – låga löner, dåliga scheman, personalbrist, bristande arbetsmiljö. Han riktade hård kritik mot privatiseringar som har skett, men också mot Stefan Löfven – både för att socialdemokraterna säger nej till skattehöjningar Vänsterpartiet vill ha och för Löfvens inviter till Liberalerna och Centerpartiet. Sjöstedt är medveten om att socialdemokraterna är beredda att dumpa Vänsterpartiet om man får till ett samarbete med Centern eller Liberalerna.

LÄS MER: Tre frågor och svar om Vänsterpartiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet