– Jonas Sjöstedt står och ljuger och smutskastar vår nuvarande talman, säger Mattias Karlsson (SD). Foto: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: ”Jonas Sjöstedt ljuger och smutskastar vår kandidat”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas bemöter nu Vänsterpartiets utspel i talmansfrågan.

– Jonas Sjöstedt står och ljuger och smutskastar vår nuvarande talman och påstår att Björn Söder har åsikter som han inte har, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson till SVT.

– Dessutom är det allvarligt att man helt och hållet struntar i det stöd som vårt parti fått i ett demokratiskt val.

Det normala förfarandet i riksdagen är att det är de största partierna som lägger beslag på de viktiga talmansposterna. Enligt den traditionen ska andra vice talmansposten gå till det tredje största partiet, det vill säga Sverigedemokraterna.

Tror du de får framgång i talmansvalet? 

– Jag hoppas och tror att inget annat parti delar Vänsterpartiets syn att väljarstödet för ett parti inte spelar någon roll för att tillsätta ämbeten i riksdagen. Man bryr sig inte om alla svenskar som röstat på Sverigedemokraterna utan bara vad man själv gillar och inte gillar. 

”Lierade med massmördare”

Nu går SD dessutom till motattack mot Vänsterpartiets talmanskandidat Lotta Johnsson Fornarve:

– Man lyfte ju fram hennes internationella engagemang, men glömde att nämna att hon var inblandad i de internationella relationerna på 70- och 80-talet när Vänsterpartiet kommunisterna var direkt lierade med DDR och flera av världshistoriens värsta massmördarregimer. 

Tog avstånd från Sovjet

Ett påstående som Lotta Johnsson Fornarve (V) avfärdar, trots att hon gick med i slutet på 70-talet när partiet var kommunistiskt.

– Det finns en del i vår historia som inte är så bra, men jag har helhjärtat stöttat arbetet med att bli ett modernt demokratiskt socialistiskt parti. Så länge jag har varit med har vi tagit avstånd från östblocket och Sovjetunionen, till exempel deras inmarsch i Afghanistan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.