Foto: SVT:

Jonatan överlevde tack vare en donator

Publicerad

Trots att svenskar är bland de mest positiva i Europa till att donera sina organ ligger vi i botten när det gäller antalet utförda donationer. SVT:s Lilla Aktuellt har träffat 13-årige Jonatan Axelsson som i dag lever – och det dessutom väldigt aktivt – tack vare en okänd leverdonator.

När Jonatan Axelsson var fyra och ett halvt år fick han cancer.

– Vi upptäckte att jag hade en knöl på magen. Först visste vi inte vad det var, sen visade det sig att det var en tumör, säger han till Lilla Aktuellt.

För att bli frisk var Jonatan tvungen att transplanteras. Först en, sedan två och till slut tre gånger. Storasyster Matilda Axelsson minns första gången hon hörde talas om transplantation.

– Mamma och pappa förklarade att han behövde en ny lever. Från en annan människa. Det kändes jätteoverkligt, man visste ju  knappt att det gick att göra så, säger hon.

Antalet donationer minskar

Nyligen kom siffror från Socialstyrelsen som visar att antalet donationer i Sverige minskar.

Årligen genomförs drygt 700 organtransplantationer – men behovet är betydligt större än så – bara just nu väntar 782 personer på transplantation.

– Naturligtvis kan man känns frustration när man vet att det finns ett stort behov. Att de allra flesta svenskarna är villiga att hjälpa till och donera och sen har vi ändå inte fler organ. Vi måste brygga över det steget, säger Annika Tibell, överläkare på Karolinska institutet.

Annika Tibell har arbetat som transplantationskirurg i 25 år och är nu rådgivare för landstinget i donationsfrågor.

Hon pekar på tre problemområden när det gäller donation: Allmänheten, sjukvården och regelverket.

Hur kommer man åt problemen?

– Genom att hjälpa människor att fatta ett beslut på riktiga grunder och att göra sin vilja känd genom att frågan aktivt ställs.

Genom att vi blir ännu duktigare i sjukvården på att ta hand om potentiella organdonatorer och föra samtal med anhöriga. Och genom att vi tittar igenom det regelverk vi har kring vården av en potentiell organdonator. 

Jonatans tredje transplantation genomfördes 2008. Han känner stor tacksamhet till den person som donerade sina organ.

– Man känner tacksamhet.

Hurdå?

– Utan den skulle man inte varit här idag.

För Jonatan har donationsfrågan blivit livsviktig. Han är delaktig i spridningen av en ny app, som ska komplettera donationsregistret.

Är det inte läskigt att tänka på nåt som skulle hända när du va död?

– Nej, beslutet kan ju rädda 8 liv, säger han.

I dag är Jonatan frisk och lever ett aktivt liv.

– Jag mår jättebra. Jag idrottar och tränar och sånt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer