Jordskredsseger för S i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

En fullkomlig jordskredsseger i omvalet i Örebro gör att Socialdemokraterna ser fram emot att bygga en majoritet för att styra kommunen.

-Man trodde väl aldrig att vi skulle få uppleva sådana siffror, säger Björn Sundin, kommunalråd (S), i Örebro med ett skratt.

I kommunalvalet i Örebro i fjol förlorade den borgerliga alliansen makten till S och Vänsterpartiet (V) med en rösts marginal. Nu fick en fjärdedel av de röstberättigade i kommunen, drygt 27 000 personer i nordöstra kretsen, välja om.

Omval i Örebro 2011

S gick från 39,4 procent i kretsen i det ogiltigförklarade valet i höstas till preliminära 47,1 procent på söndagen. Samtidigt backade V från 5,8 till 4,3 procent men nu ska S förhandla med andra partier. I fråga om vad segern i kretsen innebär för majoritetsbyggandet i kommunen i stort säger Sundin:

-Vi kommer att sikta på att hitta en bred majoritet på lång sikt.

Sundin pekar på att partiet knackat på 30 600 dörrar och genomfört 42.000 samtal med väljare under valrörelsen.

-Det är ett otroligt jobb.

Moderaterna backade från 21,9 till 20,4 procent. Kent Persson, kommunalråd (M), blickar framåt:

-Som det ser ut nu får vi väl ladda upp för att föra en konstruktiv oppositionspolitik.

Valdeltagandet var 62,8 procent.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omval i Örebro 2011

Mer i ämnet