Flera kvinnor har de senaste dagarna vittnat om att Fredrik Virtanen antingen våldtagit, drogat och försökt att våldta eller ofredat dem. Foto: TT

Journalisten Fredrik Virtanen får lämna Aftonbladets ledarsida

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladet utesluter medarbetaren Fredrik Virtanen från tidningens ledarsida, efter att han anklagats för våldtäkt och sexuella trakasserier.
– Min bedömning är att han inte längre kan medverka på ledarsidan, skriver Karin Pettersson, Aftonbladets politiska chefredaktör.

Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen, som anklagats för sexuella trakasserier och våldtäkt, petas som kolumnist på tidningens ledarsida.

Flera kvinnor har under kampanjen #MeToo skrivit i sociala medier att de utsatts för sexuella övergrepp av Virtanen. Flera av övergreppen ska ha polisanmälts, men lagts ner. Redan för sex år sedan polisanmälde medieprofilen Cissi Wallin Aftonbladet-profilen för att ha drogat och våldtagit henne efter en fest 2006.

Anlitar experter

Tidningen har anlitat externa experter som ska utreda vad som hänt.

– Det pågår en internutredning på Aftonbladet om själva personalärendet. Den ansvarar tidningens publisher Sofia Olsson Olsén för och får ta den tid den behöver. Men vilka som skriver på ledarsidan är mitt beslut, skriver Karin Pettersson, Aftonbladets politiska chefredaktör i tidningen.

– Min bedömning att han inte längre kan medverka på ledarsidan.

Kände till polisanmälan

Det var Karin Pettersson som rekryterade Virtanen till ledarsidan. För fem år sedan informerades hon om förundersökningen där Cissi Wallin anklagade Fredrik Virtanen för våldtäkt. Men eftersom anmälan lades ner ansåg hon att frågan var utagerad.

– Jag kände inte till de andra uppgifter som nu har kommit fram, skriver Karin Pettersson.

Nekar till anklagelserna

Fredrik Virtanen nekar till anklagelserna om våldtäkt.

– Det hände saker när jag missbrukade och missbruk gör människor helt annorlunda. Jag uppförde mig som en tölp men har inte drogat eller våldtagit någon, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer