Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är beklagligt” – Hör ordförande för Journalistförbundet Ulrika Hyllert om domen mot dokumentärfilmarna. Foto: SVT/TT

Journalistförbundet om Estoniadomen: ”Beklagligt”

Publicerad

Två dokumentärfilmare döms för brott mot gravfriden efter att ha filmat vid Estonias vrak. Detta är beklagligt, säger Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet.

– De har haft ett journalistiskt syfte och ett stort allmänintresse kring det de har kommit fram till, menar hon.

Journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson åtalades för att ha stört gravfriden på vraket Estonia, efter att ha filmat där med en robotkamera. Nu döms de för till 40 dagsböter.

Detta är ett beklagligt beslut av tingsrätten – som för andra gången prövar åtalet – tycker Journalistförbundets ordförande, Ulrika Hyllert. Hon menar att det i det här fallet är viktigt att analysera om rätten har tagit hänsyn till yttrandefriheten.

– Det ska bli intressant att sätta mig in i domen och förstå hur rätten har resonerat kring, å ena sidan, Estonialagens syfte, och å andra sidan, måste man alltid ställa detta mot yttrandefriheten, säger hon.

60 sekunder: Estoniafilmare inför rätta – här är turerna 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.