Foto: TT

Juholt: Jag gick sönder

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas förra partiledare Håkan Juholt blev arg och ledsen när han fick reda på att partikamraterna konspirerade för att få honom avsatt. Men i dag har han gått vidare. – Jag lever mitt liv nu, säger han till Aftonbladet.

I den kommande boken ”Partiledaren som klev in i kylan” beskriver författaren, och Håkan Juholts före detta talskrivare, Daniel Suhonen hur flera högt uppsatta partimedlemmar 2011 möttes i hemlighet för att diskutera hur man skulle få dåvarande partiledaren Håkan Juholt avsatt.

Det året skakades partiet av flera läckor och skandaler, och i början av 2012 avgår Håkan Juholt. Enligt boken får Juholt reda på vad som pågått bakom hans rygg, och under ett möte i S verkställande utskott, VU, säger han i januari:

Håkan Juholt och krisen inom S

– Det som nästan knäckte mig var att jag efteråt fick berättat att VU kallades för att diskutera min situation den kväll jag satt och förberedde partiledardebatten. Jag blev arg och ledsen.

”Jag gick sönder”

Wanja Lundby-Wedin – som enligt boken ska ha lett mötet – förnekar i VU att hon skulle ha kallat till något möte utan Juholts vetskap och säger istället att det handlade om att partisekreterare Carin Jämtin och partiet ”behövde stöd”.

– Jag gick sönder där. Det var exceptionellt, sa Juholt till sina kollegor under det sista mötet i VU, den 18 januari 2012.

Klockan 09.49 nästa morgon skickar Juholt ett sms till sin ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich.

”De avsätter mig. Eneroth håller i yxan.”

Vill inte prata om boken

Efter att Aftonbladet tidigare i dag publicerade uppgifterna ur boken har de berörda politikerna varit sparsamma med att kommentera.

Huvudpersonen, Håkan Juholt, vill inte heller han tala om det som hände i oktober 2011 – eller om den kommande boken som hans talskrivare ligger bakom.

– Jag ska ta tid att läsa boken i lugn och ro. Den är flera hundra sidor lång. Men det ska jag inte göra nu. Nu ska jag panta mina tomglas. Jag lever mitt liv nu, säger han till Aftonbladet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Håkan Juholt och krisen inom S

Mer i ämnet