Carin Jämtin tillsammans med Håkan Juholt 2011. Foto: TT

Carin Jämtin om Juholt-boken: ”Det skulle aldrig falla mig in att kuppa”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin slår nu tillbaka mot anklagelserna om att hon skulle ha varit huvudkonspiratör i ett kuppförsök om att avsätta den förre partiledaren Håkan Juholt. – Mitt jobb var att stötta partiet på olika sätt, säger Jämtin till Aftonbladet.

I en ny bok skriven av S-profilen Daniel Suhonen berättas om det påstådda maktspelet inom Socialdemokraterna med syfte att avsätta partiets tidigare ordförande Håkan Juholt. Partisekreteraren Carin Jämtin pekas ut som särskilt ansvarig för planerna.

– Det var i praktiken ett kuppförsök på Carin Jämtins initiativ, tre månader innan han slutligen föll, har Daniel Suhonen sagt till Aftonbladet.

Håkan Juholt och krisen inom S

”Skulle aldrig falla mig in”

Nu slår Carin Jämtin tillbaka. I en intervju med Aftonbladet säger hon att anklagelserna saknar grund och hon tvärtom alltid stod upp för Juholt under hans tid som partiledare.

– Det skulle aldrig falla mig in att kuppa eller bete mig på det sättet. Mitt jobb var att stötta partiet på olika sätt, säger Jämtin.

I Suhonens bok lyfts särskilt ett möte med partiets högsta beslutande organ, verkställande utskottet (VU), fram. Mötet ska ha hållits utan Håkan Juholts medverkande eller ens kännedom. Enligt Suhonen ska Carin Jämtin själv ha sammankallat mötet, och de deltagande S-topparna ska ha diskuterat hur man skulle avsätta Juholt.

Ska ha handlat om krissiffrorna

Jämtin säger att partiet vid tillfället gick igenom en djup kris, med dalande opinionssiffror, och att det omtalade mötet handlade om strategier för att vända den nedåtgående trenden.

– Jag skulle aldrig kalla till ett VU-möte utan att partiordförande visste om det. Det kommer jag inte att göra och det har jag aldrig gjort. Det förekom många samtal under det här halvåret, under lång tid som det var väldigt rörigt och jobbigt för hela partiet, och också för Håkan skulle jag gissa, i att hitta tillbaka, säger Jämtin till Aftonbladet.

Juholts eget beslut att avgå

Hon lyfter också fram att hon ska ha diskuterat mötet tillsammans med Juholt i efterhand. Att Håkan Juholt till slut sedan valde att avgå ska helt och hållet ha berott på hans eget beslut.

– Absolut, och han står fast vid det, säger Carin Jämtin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Håkan Juholt och krisen inom S

Mer i ämnet