– Det är många som känner sig uppgivna över att situationen eskalerat som den gjort, säger Lisa Hassel på Helsingborgs lasarett. Foto: Morgonstudion

Julen på iva: ”Vi har redan krigsläge”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset är fortfarande hög och läget inom sjukvården är mycket ansträngt under julen. Iva-sjuksköterskorna Lisa Hassel och Fia Börjesson berättar om julen i pandemins frontlinje.

Lisa Hassel på Helsingborgs lasarett berättar att de normalt har sju patienter, men att de nu har ungefär det dubbla.

– Det är många som känner sig uppgivna över att situationen eskalerat som den gjort, berättar hon. 

I går blev det klart att krislägesavtalet i Stockholm aktiveras. Enligt Fia Börjesson, iva-sjuksköterska på Södersjukhuset, arbetar de redan i krigsläge. 

– Vår personal har just gått in på 12-timmarskift så att en sjuksköterska jobbar för två. Vi kanske kan öka kapaciteten marginellt, men vi har liksom redan krigsläge, säger hon, och fortsätter: 

– Man får nästan börja definiera vad ‘inte orka’ betyder. Betyder det att vi ligger i fosterställning och inte orkar laga mat, eller att vi inte orkar gå till jobbet? Det beror på vad orka betyder. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.