För Julia Eklund är hjälpen med att klara av universitetsstudierna helt avgörande. Foto: Åsa Wendel

Julia: ”Skulle inte klara mig utan hjälpen”

Uppdaterad
Publicerad

För Julia Eklund är hjälpen med att klara av universitetsstudierna helt avgörande. Hon har både aspergers och adhd vilket gör att hon har svårt att koncentrera sig och behöver strukturer. Men det har inte alltid varit lätt att få stöd, säger hon. 

Just nu har hon sommarlov, men annars är Julia Eklund, 25, mitt uppe i studierna på Stockholms universitet där hon läser kandidatprogrammet i kemi. 

Hon ryktar manen på sin ponny Pååwl samtidigt som hon berättar om vad som krävs för att hon ska klara av universitetsstudierna. 

Till exempel får hon anteckningsstöd under föreläsning och längre tid på sig vid tentaskrivning. Anteckningsstödet görs av en annan student och de hjälper Julia att bättre ta till sig undervisningen. 

– Anteckningsstöd innebär för mig att jag får hjälp med att plocka ut det som är viktigt av det som föreläsaren säger, och det hjälper mig när jag ska repetera.

Behöver röra på sig

Förutom längre skrivtid får hon också en rast under tentaskrivningen, där hon får sällskap av någon ur skolans personal. 

– För mig är det jätteviktigt att jag får röra på mig, för annars får jag jättesvårt att koncentrera mig, säger hon medan går runt med ponnyn utanför stallet. 

Men det har inte varit helt lätt att få stödet. Under gymnasiet fick hon inget stöd alls vilket gjorde att hon därför behövde komplettera sina betyg på komvux. Och när hon väl börjat på universitet så tog det ett par månader in i utbildningen innan hon fick anteckningsstödet. 

– Jag fick lägga ner enormt mycket tid hemma och hade mycket svårare att lära mig.

Orkar tack vare hästen

Förutom stödinsatserna från skolan har också hästen hjälpt henne att klara studierna. 

– Om jag inte haft Pååwl hade jag nog inte orkat studera. Om man är trött efter att ha studerat så känner man inte för att göra någonting annat, men hästen måste du ju ta hand om. Då tvingas man ta sig ut ur dörren och gör någonting som man mår bra av istället.

”Ser ljust ut”

Hon vet inte om hon skulle ha klarat utbildningen utan stödet. 

– Jag skulle nog blivit utbränd ganska snabbt. Att plugga till kemist är väldigt tidskrävande och utan stöd skulle jag behövt ofattbart mycket tid. Då skulle jag nog inte hinna sova, säger hon. 

Och hon ser positivt på framtiden. 

– Det verkar ju vara brist på kemister så förhoppningsvis ser det väldigt ljust ut, säger Julia Eklund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.